• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kételyek a transzparens vizsgálat körül

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Miért avatkozott be a kormányfő egy szigorúan szakmai kérdésbe?

Értetlenül állnak a lapunk által megkérdezett szakértők az előtt, hogy miért avatkozott be a kormányfő egy szigorúan szakmai, szakorvosi és népegészségügyi kérdésbe, s milyen jogkörében járt el, amikor utasította az illetékes állami vezetőket, valamint szakhatóságokat - írta a miskolci eset kapcsán a népszava.

Sokakban megdöbbentést keltett, hogy - mint Szócska fogalmazott - "mindenképpen szeretnék biztosítani a pártatlanságot, ezért a főigazgató-főorvost állásából felfüggesztették a munkavégzés alól és a vizsgálat ideje alatt Nagy Gábor orvosigazgató veszi át a kórház irányítását". Csiba minderről azt mondta, ő is kérte volna felfüggesztését a vizsgálat idejére, ráadásul "örül annak", hogy van egy ilyen vizsgálat. "Vizsgálják ki, és várom az eredményt" - tette hozzá. Eközben azonban sem az osztályvezető főorvost, sem pedig Nagy Kálmán gyermekellátásért felelős igazgató-helyettest - KDNP-s országgyűlési képviselőt - nem érte hasonló "retorzió". Miután Csiba felfüggesztését érdemben szintén nem indokolták, a titkolózás egyre több összeesküvés-elméletnek adott alapot - írja a lap.

Hogy van az, hogy Orbán Viktor személyében új egészségügyi minisztere és államtitkára is van az országnak - tette fel a költői kérdést lapunknak Falus Ferenc. A volt országos tisztifőorvos, egészségügyi szakértő világossá tette: a kormányfő semmilyen szakmai kompetenciával nem rendelkezik egy ilyen ügyben, épp ezért indokolhatatlan közbeavatkozása. Ráadásul a politika két szinten is belenyúlt a szakmai eljárásba, hiszen a hatósági szintet először a megyei népegészségügyi szervtől elvonta az országos hivatalhoz, majd a kormányfő adott az ügyben valójában illetékeseknek politikai utasítást.

Falus szerint egyértelmű, hogy nem tisztességes a tájékoztatás az ügyben, amit csak fokoz "az aljas feltételezés, hogy Csiba Gábor esetleg nem pártatlanul járna el, vagy befolyásolná a vizsgálatot". Úgy vélte, az igazgatónak nem lehet közvetlen felelőssége, viszont azzal, hogy a kabinet egy ilyen átfogó vizsgálat idején lefejezi az intézményt, gyakorlatilag a hatékony intézkedést lehetetleníti el. Kifogásolta, hogy napokon keresztül titokban tartották az ügyet, nem tájékoztatták megfelelően a helyieket, később pedig csak félinformációkkal látták el a nyilvánosságot. Azt sem érti, hogy míg zajlanak a szakmai vizsgálatok, miért kellett feljelentést tenni, "sőt, mi köze az egészhez az ügyészségnek".

Más kórházigazgatók szerint a helyszínre rendelt állami vezetőknek sem volt semmi keresnivalójuk Miskolcon, hiszen legfeljebb csak megzavarták a szükséges vizsgálatokat. Nem tudni, a miniszterelnököt ki és mikor tájékoztatta a sorozatos tragédiákról, s hogy milyen hatáskörében járt el, de az sem érthető, mi indokolta a vizsgálatok lezárulta előtt, hogy a kormány büntetőfeljelentést tegyen.

Fura lenne, ha Csibát bántódás érné - folytatás a nepszava honlapján