• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kétezer euróért nem fogunk jó orvost kapni

Lapszemle 2019.11.22 Forrás: hvg.hu
Kétezer euróért nem fogunk jó orvost kapni

Ha a 8 ezer magyar háziorvossal sikerülne megállapodni, azzal nagyban lehetne javítani a magyar egészségügy helyzetén Lázár szerint.

Ma Magyarországon minden negyedik ember úgy hal meg, hogy azt az ország fejlettsége nem indokolja, és életmódváltással, szűréssel megmenthető lenne. Más európai uniós állampolgárokhoz képest a magyarok átlagosan négy évvel rövidebb ideig élnek, az egészségügyi rendszer finoman fogalmazva is átalakulásra szorul – hangzott el a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozóján, ahol gazdasági szakemberek, kórházigazgatók és a kormányzat képviselői keresték a választ arra, hogyan léphetne szintet a magyar egészségügy, írja a hvg.hu.

A konferencián részt vett Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki rögtön azzal nyitott, szeretne mindenkit megnyugtatni, semmiféle ambíciója nincs az egészségügy területén, egyetlen ambíciója van, hogy egészséges maradjon.

„Én nem abba a folyóba akarok belépni, amelyikbe politikustársaim belépnek mostanában” – jelentette ki, utalva az esetleges kórház-bezárásokról mostanában megjelent sajtóhírekre. Szerinte ahhoz kéne politikai bátorság, hogy végre szembenézzünk azzal, kétezer euróért nem fogunk jó orvost kapni. Állítása szerint négy évvel ezelőtt azt javasolta a kormánynak, hogy kezeljék külön az orvosok és az egészségügyi dolgozók fizetését, egy jó orvos fizetése 1,5 és 5 millió forint között van, nem szabad a homokba dugni a fejünket, a tudást sokkal jobban kellene megfizetni. Mint mondta, a kormányülésen javaslatával alulmaradt, mert attól tartottak, hogy „mit mondanak majd a katonák, a tanárok, a rendőrök”.

Itt is beszélt arról, hogy noha az állam lehetőséget ad az emlőszűrésre, az erre jogosultak alig fele vesz ezen részt. Szerinte az államnak úgy kellene ösztönözni az egyes szűréseken való részvételt, hogy aki nem megy el, az után a munkaadónak magasabb járulékot kelljen fizetnie. Tudom, hogy egy ilyen lépés megtétele nagy vitát váltana ki – tette hozzá.

Megismételte azt a javaslatát is, hogy a 2020 után születettek már ne tudjanak dohányárut vásárolni. Kiemelte, Magyarországon évente 700 milliárd forint megy el cigarettára, minden évben 50 ezer új daganatos megbetegedést találnak, ebből 10 ezer tüdődaganat, aminek kialakulása a dohányzással függ össze.

A Miniszterelnökséget korábban vezető miniszter azt sem titkolta, hogy hiú ábránd azt hinni, van ideális és optimális egészségügyi rendszer a jelenlegi biztosítási rendszer mellett. Szerinte egy új közegészségügyi rendszert kellene felépíteni, mert aki ma Magyarországon jómódúnak számít, annak nem biztos, hogy a jelenlegi közegészségügy minden igényét ki tudja elégíteni.

A háziorvosi szolgálatban is több lehetőség van, „mint amennyit ki tudunk nyerni belőle” – mondta – hozzátéve, ha a 8 ezer magyar háziorvossal sikerülne megállapodni, azzal nagyban lehetne javítani a magyar egészségügy helyzetén.

Legolvasottabb cikkeink