• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kétszer nem nevezték ki, harmadszorra kirúgták

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Már nyolc hónapja nem tud főigazgatót állítani a EMMI a tatabányai kórház élére.

Telefonon rúgták két héttel a főigazgatói pályázat lejárta előtt a tatbányai kórház vezetőjét. És nem ez volt a történetben a legfurcsább. Már nyolc hónapja nem tud főigazgatót állítani a EMMI a tatabányai kórház élére. Mostanra pedig olyannyira türelmét vesztette, hogy indoklás nélkül egyik napról a másikra felállította az ügyeket immár négy éve vivő főigazgatót, Kovács Józsefet. Az érintett maga sem tudja, hogy Balog Zoltánnál miért most szakadt el a cérna, bár annak már korábban is látta jelét, hogy a miniszter nem vele képzeli a jövőt – olvasható a nol.hu portálján.

A tatabányai Szent Borbála kórház főigazgatói posztjára eddig háromszor hirdettek pályázatot, ebből tavaly kettőt eredménytelenek nyilvánítottak, a harmadik pedig március 18-án zárul. Kovács József kétszer pályázott, a legutóbbi viszont elkerülte a figyelmét. Mint mondja: az elsőnél szakmai helyettese nyert volna a MedicalOnline-hoz kiszivárgott lista alapján, de utóbb derült ki, hogy 62 év felettieket levetették a nyertesek listájáról, a helyettese, Fain András 67 éves volt. Így lett eredménytelen az első forduló. De ha nem így lett volna, mint azt Kovács József a Népszabadságnak mondta, ő akkor is fellebbez a döntés ellen.

Vizsgálatot kért a kórházfenntartótól, mert Fain András pályázata és a saját dolgozata több ponton egyezett. Az eset után kérte helyettese nyugdíjazását, ám ekkor behívatták a GYEMSZI-hez és arra kérték, helyezze vissza munkakörébe Fain Andrást. Engedelmeskedett, a vizsgálatot kérő levelére viszont, azóta sem válaszoltak.

Az eset után a második pályázaton is indult, s miután megint nem hirdettek győztest, egyértelmű volt, hogy a tárca nem vele képzeli el a tatabányai kórház menedzselését a jövőben.

A felmondás körülményeit „abszurd drámaként" idézi Kovács József. Aki, mint meséli szabadságáról tartott hazafelé, amikor mobiltelefonon Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója közölte vele: Balog Zoltán miniszter úr indoklás nélküli felmondással élt vele szemben. A munka törvénykönyve szerinti juttatásokra számíthat, azaz háromhavi jövedelemre és nem gördítenek akadályt elé, ha újra munkába állna valamelyik állami kórházban.

Kovács Józsefet meglepte, hogy a pályázati győztes kihirdetése előtt, egy azonnali megoldást választott az intézmény fenntartó és a szakminisztérium. Az elbocsátásáról szóló hétfői MTI közlemény szerinte minősíthetetlen, az idézett számok nem fedik a kórház valós adatait: nincs annyi ágya, de adóssága sem, mint az abban leírtak. A szöveg pedig olyan színben tünteti fel, mintha az Állami Számvevőszék vizsgálata bármiben elmarasztalta volna, noha ez nem történt meg.

A Népszabadság a történtekről megkérdezte a GYEMSZI-t is, a hivatal azonban nem kívánt kérdéseinkre válaszolni.