• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kettesével szedik ezeket a fájdalomcsillapítókat a magyarok

Lapszemle 2024.03.02 Forrás: Pénzcentrum
Kettesével szedik ezeket a fájdalomcsillapítókat a magyarok

Attól függően, milyen fájadlomcsillapítót szedünk, más és más káros hatása lehet a túladagolásnak.

A magyarok közel sem szednek annyi fájdalomcsillapítót, mint más országok lakosai, az adagolást azonban könnyű elrontani. Elárasztják a patikákat a mindenféle fájdalomcsillapító hatású termékek a különféle gélektől kezdve a megfázás elleni italporokon át tapaszokig. A betegek sokszor nem is tudják, milyen hatóanyagot tartalmaznak ezek a készítmények és abból mennyit javasolt egy nap maximum alkalmazni. Pedig a fájdalomcsillapítók - hiába kapható rengeteg termék vény nélkül - egyáltalán nem veszélytelenek, a túladagolások súlyos következményekkel, egészségkárosodással járhat, írja a Pénzcentrum

Nem kérdés, hogy a túl sok fájdalomcsillapító szedése ártalmas lehet az egészségre. Akár vény nélkül kapható, akár vényköteles szerről van szó, mindig be kell tartani a betegtájékoztató, illetve az orvos/gyógyszerész utasításait az adagolással kapcsolatban. Különösen oda kell figyelni, ha az ember többféle szert is használ - milyen hatóanyagból mekkora dózist visz be naponta, mert könnyen előállhat a túlgyógyszerezés esete, ha külön-külön figyelünk csak a gyógyszerbevételre, nem a teljes képet nézzük.

A lakosság körében leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók jellemzően a nem kábító hatásúak. Ezek közül is kétféle gyógyszeres kezelés a leggyakoribb: a nem szteroid gyulladáscsökkentők (mint pl. az aszpirin vagy az ibuprofen), és a paracetamoltartalmú gyógyszerek (ilyen pl. a Panadol, Benuron, Saridon vagy Tramadol). Fontos látni, hogy az ilyen típusú hatóanyagok nem csak fájdalomcsillapító tablettaként juthatnak el a beteghez, tartalmazhat ezekből a torokfertőtlenítő, vagy a megfázás elleni forróital-por is. Egyszerűen bele lehet tehát sétálni a túladagolás csapdájába egy nátha esetében is. Nem is szólva azokról az esetekről, mikor a beteg az egyik szakorvostól is kap a krónikus fájdalmára egyfajta gyógyszer, és a másiktól is egy másik betegségére. Emellett még bekeni a megszokott kenőccsel a nyakát, amit elfeküdt, vagy a térdét, ami az időjárás változás miatt fáj - máris túladagolhatta a fájdalomcsillapító hatóanyagot.

Attól függően, milyen fájadlomcsillapítót szedünk, más és más káros hatása lehet a túladagolásnak. Egyrészt a túl sok paracetamol alkalmazása súlyosan károsíthatja a májat. Ha valaki eleve máj- vagy vesebetegségben szenved, csak orvosi konzultációt követően szedhet paracetamolt. Májkárosodás esetén fokozott a túladagolás veszélye. Ha valaki súlyos fertőzésben szenved, súlyosan alultáplált vagy krónikus alkoholfogyasztó, akkor paracetamol bevétel eseté nőhet a metabolikus acidózis kockázata. A metabolikus acidózis tünetei közé tartoznak: mély, gyors, nehézkes légzés; émelygés (hányinger), rosszullét (hányás); csökkent étvágy. Ha ezek közül bármely tünet jelentkezne a gyógyszer bevételét követően azonnal orvoshoz kell fordulni.

Több paracetamol-tartalmú készítmény egyidejű szedése esetén a javasolt adag feletti alkalmazása akár életet veszélyeztető vagy halálos kimenetelű májkárosodáshoz vezethet!

További részletek a Pénzcentrum cikkében.

Legolvasottabb cikkeink