• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kevert valósággal forradalmasítják a műtéteket magyar orvosok

Lapszemle 2024.06.18 Forrás: telex.hu
Kevert valósággal forradalmasítják a műtéteket magyar orvosok

"Amit mi el szeretnénk érni, az biztos, hogy meg fog valósulni, a kérdés csak az, hogy mikor, és hogy vajon általunk-e. Ez a jövő, és ezt nem lehet kikerülni".

Móga Kristóf általános sebész Budapesten, a betegközpontú orvoslás mellett az innovatív technológiák is érdeklik. Posztgraduális tanulmányait VR-, AR- és MR- (azaz virtuális, kiterjesztett és kevert valóságos) technológiákról végezte Norvégiában és Kanadában, akkor pattant ki a fejéből egy medtech, azaz orvostechnológiai startup ötlete. Az érdekelte, hogy a sebészetben és a manuális készségfejlesztésben hogyan lehetne alkalmazni a technológiát, távlati célként a betegellátást javítva és a műtéti biztonságot növelve. Az ötletét beadta a Hungarian Startup University nevű programra, ahol nyert. Csapattagokat verbuvált, tavaly augusztusban pedig megalapította a HoloSapiens nevű céget. Június elején egyik kollégájával, Jason Sparksszal beszélgetett a ViennaUP nevű bécsi startupfesztiválon a telex.hu.

Hogy néz ki a technológia?

- Három fő lépcsőnk van. Az első az oktatásfejlesztési projekt: ezzel a 3D látásmódot nagymértékben igénybe vevő tantárgyakhoz – mint az anatómiai oktatás – szeretnénk segítséget nyújtani az egyetemeken. A második lépés a skill training, azaz képességfejlesztés, ami orvosi egyetemeken is alkalmazható vagy akár rezidenseknek, orvosoknak továbbképzésre: ez leginkább a manuális készségek fejlesztésére irányul. A harmadik lépcsőnk jelenleg még futurisztikusabbnak tűnhet: amikor a sebészeti eljárások során használnánk a vegyes valóságú szemüveget, kivetíthetjük vele a betegre a saját MR-, CT- vagy ultrahangképeit a műtét közben, ami navigációs és döntéstámogató segítséget nyújthat a beavatkozás során.

Jelenleg az oktatásfejlesztési-anatómiai program és a műtéti navigációs megoldás alapja van kész - mondta el.

A legnagyobb áttörést vélhetően a harmadik lépcső hozná. Hogyan kell elképzelnie ezt egy laikus embernek? Mi történne műtét közben? Hogyan szolgálná ez a technológia az emberiség javát?

Két nézőpontból is meg lehet ezt közelíteni: van például egy tapasztalt sebész, aki épp májat műt. A májnak van egy érrendszere, ami egyénenként kicsit eltérhet, mert az anatómia szigorú ugyan, de vannak egyéni variációk. A sebész biztosra szeretne menni, hogy nem vág át egy nagyobb eret például egy májlebeny-eltávolítás során. A műtősök segítenek felrakni a szemüveget az orvosra, amivel a CT-képet a májra lehet vetíteni. Kirajzolódnak az érhálózatok, az orvos megbizonyosodik róla, hogy nem fogja átvágni az eret, így csökkentve a melléksérülés és a szövődmények esélyét. A másik eset az, amikor a rezidens az első műtétjeit végzi, és még nincs széles körű tapasztalata: már rögtön a műtéti munka elejétől tud a szemüveg navigációs és döntéstámogató segítségére támaszkodni, például a szervek, a szöveti összefüggések, az erek lefutása kapcsán, amiket a szemüveg segítségével rávetítünk a szervre.

Hány lépés választja el önöket az indulástól?

A jogi és a technológiai háttér. Ez teljesen új technológia, így az engedélyeztetések folyamata hosszú lehet. Emellett nagyon nagy pontosság szükséges a műtétek során – akár egy milliméternyi eltérés is nagy gondot okozhat. Ezért eleinte az anatómiai részt és a képességfejlesztő megoldások fejlesztését célozzuk meg, mert ezek belátható távolságban vannak.

További részletek az interjúban