• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kevés a háziorvos a falvakban

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Egyre kevesebb a háziorvos a falvakban.

Hiába a jól felszerelt orvosi rendelő vagy akár a szolgálati lakás, egyre kevesebb a háziorvos a falvakban, ahol azonban az idősödő lakosság körében gyakoribbak a megbetegedések. Így nehezebb helyzetben vannak a rábaközi kistelepülések, melyek mentő ötletekben sem dúskálnak. A minap több rábaközi polgármester eszmecseréjén merült fel a háziorvosi rendszer kérdése. Egyöntetű vélemény, hogy „a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő kis falvakat az ág is húzza" – a háziorvosi rendszer jelenlegi helyzete miatt is. A jobbára idősödő falvak egészségügyi helyzete inkább sűrűbb ellátást kívánna, ezzel szemben jelenleg nem egy helyen több falu foglalkoztat egy-egy háziorvost – írja a Kisalföld – online.

Egyre fontosabb szerepet kap a vidéki háziorvosi rendszer, hiszen a hazai egészségügy hosszú távú elképzeléseiben a kórházak, a fekvőbeteg-ellátási intézmények nagyobb tehermentesítését szeretné a szakma, ami magával hozza a háziorvosok növekvő feladatait – nyilatkozta a téma kapcsán Módos Ferenc himodi polgármester.

Himod, akárcsak a rábaközi falvak nagy többsége, jobbára idősödő korosztályt tudhat magáénak, ami a betegségek gyakoribb előfordulását eredményezi. A községben nemrég hunyt el szeretett „doktor bácsink", akinek váratlan halála miatt Himod, Hövej, Gyóró településeken jelenleg helyettesítő ellátás folyik a mihályi orvos jóvoltából – mondta a polgármester, hozzátéve azt is, ezen a helyzeten természetesen saját orvosi ellátással szeretnének javítani, melyhez a faluban felszerelt rendelő és még felújított szolgálati lakás is tartozik. Egyelőre ötletünk sincs arra, hogy a helyettesítési idő lejárta után milyen megoldást találjunk, hiszen ilyen kis falvak csökkenő lakosságának kis kártyaszáma nem túl vonzó a háziorvosnak álló szakemberek körében – emelte ki Módos Ferenc.

Cirák polgármestere már évtizedek óta a szomszédból átjáró háziorvost foglalkoztat. Talán a rendszerváltás előtt volt valamikor utoljára saját orvosa Ciráknak, azóta az amúgy kiváló munkát végző beledi háziorvos jár hozzánk – fogalmazott Tóth Sándor. Náluk is jól felszerelt rendelő várja a betegeket. Az átjáró orvos munkájára nincs is panasz, ám mi is jobban szeretnénk helyi megoldást, erre azonban kevés esélyt látok – tette hozzá a ciráki polgármester.