• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevés a patika a megyékben

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Mintegy 760 000 ember lakik olyan kistelepülésen, ahol egyáltalán nem működik gyógyszertár.

Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kispatikák lehetnek. Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg a települések több mint felében nincs patika – írja a kisalfold.hu portálja.

Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a magyarországi patikákban. Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást.  A törvénymódosítás azonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását – húzza alá a portál a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége elemzése kapcsán. Ebből idézi a lap a következő adatokat: 

• Magyarország népességének 16,8%-a (1 671 935 fő) él 2000 fő alatt kistelepülésen. A közforgalmú gyógyszertárakat és a fiókpatikákat is figyelembe véve ezen települések összesen 69,2%-ában 1663 db 2000 fő alatti településen nem működik semmilyen gyógyszertár, csupán 30,8%-ában található patika, összesen 741 településen.
• Mintegy 760 000 ember lakik olyan 2000 fő vagy annál kisebb lakosú településen, ahol egyáltalán nem működik gyógyszertár.
• A 2000 fő alatti települések gyógyszertár ellátottságát tekintve a legrosszabb helyzet Vas megyében van, ahol ezen települések mindössze 11%-ában működik patika.
• Győr-Moson-Sopron megyében 2012 júniusában 87 településen 152 patika működött, azóta kettővel csökkent a gyógyszertárak száma (85 településen 150 gyógyszertár). A megyében a települések 54%-án nincs gyógyszertár.

Vas megyében egy év alatt nem változott a gyógyszertárak száma, 38 településen 67 patika működik. A megye gyógyszertár-ellátottsága azonban így is mindössze 18%-os - írta a cikk megyei mutációjában a Vaol. 

Fejérben 2012 júniusában 84 településen 134 patika működött, de azóta néggyel csökkent a számuk (82 településen 130 gyógyszertár). A rendelkezésre álló adatok szerint 29 olyan intézmény van, amely 2000 főnél kevesebb lakosú helységben működik.  Bezárt patikáról tudni Gárdonyban, Mezőszilason, Pusztaszabolcson – ám ezeken a települé-seken más gyógyszertárral, vagy gyógyszert forgalmazó intézménnyel pótolni lehetett a kiesést, ám Úrhida például azon települések között van, amelyen a magánvállalkozásban, saját ingatlanban működő patika két hónappal ezelőtt bezárt, s újabb azóta sem nyitott a faluban. A működő kispatikák nyitvatartása sem elégíti ki a helyi igényeket minden esetben – van, ahol csak napi két órát üzemelnek, például éppen ebédidőben - írta a megyei adatokról a Fejér Megyei Hírlap.

A Kelet-magyarországi helyzetről a Kemma.hu

Legolvasottabb cikkeink