• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevés az idő az orvosok képzésére

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Sürgősségi licencvizsgához kötné a háziorvosi ügyelet ellátását a Magyar Rezidensszövetség.

Az állam által támogatott, néhány nap alatt elvégezhető, úgynevezett sürgősségi licencvizsgához kötné a Magyar Rezidensszövetség azt, hogy valaki háziorvosi ügyeleti ellátást vállalhasson – olvasható a Délmagyar – online oldalán. Mint mondják, az orvosképzésből hiányzik a mindennapi sürgősségi ellátáshoz szükséges gyakorlati készségek ellenőrzött elsajátíttatása.

Köztudott, hogy emiatt naponta sérül a betegbiztonság – emelte ki Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, utalva a legutóbbi esetre, amikor az orvosi ügyeletet ellátó fiatal rezidens tévesen értelmezte a cukorszintmérő jelzését, és a magas vércukorszinttel rendelkező beteggel cukros vizet itatott. A beteg meghalt. A fiatal orvos summa cum laude végzett, szigorlatait mind ötösre tette le.

A háziorvosi ügyeletek ellátásában igen nagy számban vesznek részt friss diplomás rezidensek, csak szakorvosokkal létszámhiány miatt ez nem is lenne megoldható. A tapasztalt szakemberek azonban kellenek, hiszen csak az ő felügyeletük mellett dolgozhatnak. Ez háziorvosok esetében azt jelenti, hogy telefonon elérhető a szakorvos, és igény szerint rövid időn belül a helyszínre tud érni.

Szegeden, Makón és Szentesen nem jelent problémát a Papp Magor által emlegetett képzetlenség. Azokon a településeken, ahol az Országos Mentőszolgálat mint első számú közreműködő van jelen a háziorvosi ügyeleti rendszerben, csak olyanok végezhetnek önállóan munkát, akik teljesítették a rezidensképzés sürgősségi blokkját – nyilatkozta Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvosigazgatója. Ezek bizonyos területek szakorvosai és a szakorvosjelöltek. A háziorvos rezidensek csak abban az esetben ügyelhetnek, ha ezen a blokkon már túl vannak – fűzte hozzá Zentay Attila.

Molnár Zsolt tanszékvezető egyetemi tanár így fogalmazott: Úgy érzem, az egészségügy emberhiányát oldjuk meg a rezidensekkel, vagyis a napi munka oltárán feláldozzuk a szakképzést. Ezen lehet és kell is változtatni – tette hozá.

A tapasztalatlanság egyébként nem csak a háziorvosoknál jelent nagy problémát. A teljes orvosképzésben kevés az idő a gyakorlati képzésre: elsősorban lexikális tudásra épül, és kevéssé ad gyakorlati vagy problémamegoldó készséget. Az Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében immár 3 éve működik egy új képzési struktúra – éppen ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében. Itt az 5-6 helyett 8-10 év áll rendelkezésre, hogy a gyakornokok kezét fokozatosan engedjék el – számol be róla a lap.

Legolvasottabb cikkeink