• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevesebb jelentkező, több felvett

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

A legtöbb kistérségben visszaesett az egyetemre jelentkezők száma.

De meglepő módon ez nem jelentette automatikusan azt, hogy a felvettek száma is kevesebb lett. A Pécsi Tudományegyetem a hazai intézmények élbolyában található. A ponthatárhúzás után nem sokkal elkészültek a részletes egyetemi felvételi statisztikák, így kiderül, hányan és honnan jutottak be a felsőoktatása, s mely intézmények voltak az idei felvételi időszak nyertesei és vesztesei – írja a Dunántúli Napló – online.

Tavalyhoz képest jelentősen csökkent a jelentkezők száma. Míg korábban meglepő volt, ha egy-egy kistérségből nem jelentkezett legalább 100 diák a felsőoktatásba, addig idén már négy ilyen térség is van Baranyában. A jelentkezők számának csökkenése minden vidéket érint, nem kivétel ez alól a legnagyobb, a pécsi sem. Azonban mégsem idén volt a mélypont: 2008-ban ugyanis például a pécsi kistérségben nem akadt még kétezer diák sem, aki egyetemre jelentkezett, míg idén 2101 a számuk.

Azonban a ponthatárhúzáskor nem feltétlenül kellett sokaknak bánkódni: a kevesebb jelentkező ugyanis nem jelentett automatikusan kevesebb felvett diákot. Jó példa erre a mohácsi vagy éppen a pécsváradi kistérség: bár a felvételizők száma jelentősen visszaesett, a végül egyetemre kerültek száma szinte ugyanannyi, mint tavaly (sőt, a sellyei és a sásdi térségben minimális növekedés is tapasztalható). A szakemberek szerint arra viszont mindenképpen kevés, hogy egy olyan viszonylag nagy lélekszámú kistérségben, mint a szentlőrinci vagy a sellyei, alig több mint ötvenen kezdenek idén felsőfokú tanulmányokat.

Az intézmények sorrendjét nézve az látszik, hogy az összes jelentkezőt tekintve a pécsi universitas országosan az ötödik helyen áll a mintegy félszáz hazai egyetem-főiskola között. A budapesti ELTE első helye megszokott, után két másik vidéki központ, a szegedi és a debreceni jön, ezen kívül még a „Műegyetem" előzi meg a pécsit. Hátravan ugyanakkor még a pótfelvételi: tavaly ennek révén Pécsre 900 jelentkezőből 661 került, míg például az ELTE-re vagy Debrecenbe kevesebb mint ötszáz hallgató jutott be.

Legolvasottabb cikkeink