• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kevesebb osztályon gyógyítanak a holding kórházai

Lapszemle Forrás: Szabolcs Online

A kevesebb osztály és ágyszám miatt a betegellátás színvonalát megőrzik, nem terveznek létszámleépítést.

A holding tagkórházaiban az ágyszám-leépítések ellenére is folyamatosan biztosított az elvárható legmagasabb szakmai színvonalú ellátás, így betegeink nem érzékelhetnek az ellátásban változást július elsejétől – nyilatkozta dr. Tóth Lajos Barna, a megyei Egészségügyi Holding szakmai főigazgatója a Szabolcs Online-nak. Ugyanis az ágyszámokat tekintve még mindig országosan a második legnagyobb aktív ágyszámmal rendelkező megye vagyunk – tette hozzá dr. Tóth Lajos Barna.

Mátészalkán a Szemészeti Osztály fekvőbeteg-ellátása szűnik meg. Az itt kezelt betegeink túlnyomó többségben egynapos sebészeti beavatkozás keretei között elláthatóak, ilyen például a szürkehályog műtét. A kórházi bentfekvést igénylő beavatkozásokat ezentúl a Jósa András Oktatókórház Szemészeti Osztálya látja el, ahol mind a műszerezettség, mind a humán erőforrás országosan is elismert magas szakmai színvonalú. Mátészalkán megszűnik a Gyermekosztály, a kis betegeket emelt szintű gyermeksürgősségi és járóbeteg ellátás keretei között gyógyítjuk. Terveink között szerepel a gyermekosztályon fekvő kis páciensek zömét érintő nappali szolgáltatás bevezetése. A súlyosabb eseteket a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Gyermekosztályának fekvőbeteg ellátása veszi át, ami mindössze 15 kilométerre van.

A fehérgyarmati kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály mint fekvőbeteg-ellátó osztály megszűnik, a betegek egy részét egynapos sebészeti beavatkozás keretei között gyógyítjuk, a kórházi ellátást igénylő eseteket a Mátészalkai Területi Kórház látja el, így a két kórház relációjában megoldódik az egyébként égető orvos hiány is.

A Vásárosnaményban megszűnő SBO-t a Fehérgyarmaton most épülő sürgősségi osztály veszi át. Azonban Vásárosnaményban továbbra is lesz a sürgős, életveszélyes esetek ellátása, illetve állapotuk stabilizálására alkalmas belgyógyászati ellátóhely.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban megszűnik a Szájsebészeti Osztály fekvőbeteg ellátása, ahol az egynapos sebészet keretein belül elvégezhető műtéteket továbbra is biztosítjuk, a komplikáltabb beavatkozásokat a regionális centrumként működő Debreceni Egyetem klinikája végzi a jövőben.

Arra a kérdésre, hogy az ágyszám csökkenés eredményez-e létszámleépítést a főigazgató úgy reagált: az ágyszámcsökkentés kapcsán az egészségügyi dolgozók körében nem tervezünk létszámleépítést. Figyelembe vettük a jelentős fluktuációt, illetve a dolgozói korfát, átcsoportosításokkal megoldható dolgozóink foglalkoztatása. A leépített ágyszámok jelentős része a manuális szakmákat érinti, itt a rendelkezésünkre álló ágyak kihasználtsági mutatói emelkednek, illetve az egynapos sebészeti eljárások alkalmazásával az eddigi ellátási mutatóink – reményeink szerint – nem változnak.

Az új struktúrában a megállapított progresszivitási szintekhez minimum feltételeket rendeltek, melyekkel a szolgáltatóknak rendelkeznie kell. A rendeletben meghatározott elvárásokat holding szinten mértük fel, és továbbítottuk azt a tulajdonos, illetve fenntartó GYEMSZI-hez, mert a hiányok megoldása túl mutat a lehetőségeinken. A holding ígéretet kapott, hogy a megyei fekvőbeteg ellátás finanszírozása nem csökken, így a biztonságos és szakmailag magas színvonalú ellátás tartható és folyamatos lesz. Jelen pillanatban új, érvényes OEP szerződésekkel nem rendelkezünk, így a végleges finanszírozásról még nincs információnk – mondta dr. Tóth Lajos Barna.

Legolvasottabb cikkeink