• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kevesebbet foglalkozzunk egymás gyengeségeivel, többet a munkával!

Lapszemle Forrás: pecsujsag.hu

A felsőoktatásban zajló reformfolyamatok a Pécsi Tudományegyetemen is éreztetik hatásukat.

A pécsi orvostudományi kar többféle elképzeléssel próbál úrrá lenni a nehézségeken, ezek egyike az oktatás színvonalának további erősítése, amit a fakultás külföldi oktatók bevonásával igyekszik elérni. Prof. Dr. Miseta Attilát, a kar dékánját kérdezte a pecsiujsag.hu egyebek mellett az intézmény előtt álló feladatokról, a bevezetni szándékozott kancellária-rendszerről és az egészségügyi ágazatban - felemásan - végrehajtott béremelésről.

- A pécsi közgyűlés legutóbbi rendkívüli ülésén szóba került az orvosi kar számára nyújtandó 250 millió forintos támogatás is. Az önkormányzat ezt az összeget egy későbbiekben felveendő hitelkeretből finanszírozná. Mit lehet tudni erről a támogatásról?

- Azt a fajta igényünket már elég régen megfogalmaztuk, hogy a campuson belüli és közvetlenül ahhoz kapcsolódó diákélet feltételeinek fejlesztése feltétlenül szükséges. Ilyen értelemben a városvezetéssel korábban - igaz, csak felszínesen - már folytattunk egyeztetéseket. Ennek egyik eredményeként jelenik meg a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Tudni kell, hogy a graduális képzésen kívül olyan jelentős ambícióink is vannak, hogy a posztgraduális képzésbe fokozottan vonjunk be külföldieket. Elsősorban a folyamatos továbbképzés rendszerére gondolok, másodsorban, csekélyebb mértékben, a rezidensképzésre is. Ezen célok elérése a korábbinál hatékonyabb együttműködést kíván a város és az orvoskar között. Bízunk benne, hogy a közgyűlés napirendjének részeként ez annak indikátora volt, hogy ebben az irányban elmozdulás történik. Nyitottak vagyunk a további, immár részletes egyeztetésekre.

- Az orvosi karon most is rengeteg külföldi diák tanul, azonban - ahogy említette - tovább emelnék az oktatás színvonalát.

- A külföldi hallgatói létszám jelentősen megemelkedett az utóbbi esztendőkben. Jelen pillanatban nem veszünk fel több külföldit a korábbi években megszokott létszámnál, a feltételeink nem engedik meg, hogy a színvonal romlása nélkül bővítsük létszámukat. Ellenben az oktatás minőségének emelését rendkívül fontos tényezőnek tekintjük, erre jó példa az oktatói repatriálási programunk. A másik lényeges szempont, hogy olyan korszerű facilitásokat akarunk létrehozni, amelyek az orvosképzés színvonalának emelkedését eredményezhetik. Ennek természetesen hozadéka a klinikum színvonalának emelése is, hiszen az orvosképzés nagymértékben egy jól működő klinikumon múlik.

- Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy felemásra sikeredett az egészségügyi dolgozók béremelése az ágazatban.
A nagyobb mértékű béremelés csak oly módon lenne teljesíthető, ha a gazdaság intenzív növekedést mutatna. Ez remélhetőleg mihamarabb a kezdetét veszi. Az állami elosztási rendszerben vannak mobilizálható tartalékok. Az egyik ilyen az adminisztrációs terhek csökkentése. A jelen helyzetben mindenképpen előremutatónak tartom a béremelést, ami egy kis lépés a megfelelő irányba. Azt viszont egy kicsit nehezményezem, hogy az emelés az oktatási státuszokban lévők tekintetében az orvosegyetemeken nem valósult meg. Itt orvos kollégák oktatnak, egy részük klinikai, másik részük oktatási státuszon van. Ezt megpróbáltuk saját erőből kigazdálkodni és részben kompenzálni az érintett kollégákat. Az lenne kívánatos, ha e tekintetben az ágazati béremelések együtt haladnának és a kategóriák, amelyek egyre szaporodnak, nem csúsznának el egymástól, mert az óhatatlanul állandóan menedzselendő feszültségeket teremt. Mi saját hatáskörünkben döntöttünk úgy, hogy kompenzáljuk az oktatási státuszon lévő, a béremelésből kimaradt kollégákat.

A teljes interjú a pecsiujsag.hu-n