• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kevesen járunk orvoshoz, pedig sok a krónikus beteg

Lapszemle 2020.11.24 Forrás: inforadio.hu
Kevesen járunk orvoshoz, pedig sok a krónikus beteg

Ritkán megy orvoshoz tízből kilenc magyar, és a rákszűrésekre is kevesen járnak el – derül ki egy átfogó, egészségi állapotot felmérő kutatásból.

A magyarok közel fele krónikus betegséggel küzd, mégis jónak vagy nagyon jónak tartja egészségi állapotát hatvan százalékuk a 2019. évi Európai lakossági egészségfelmérés magyar adatainak tanúsága szerint. A krónikus betegek közt nagyobb arányban vannak nők (51 százalék), mint férfiak (44 százalék) - hangzott el az inforádióban.

A felmérés előtti egy évben 61 százaléknak volt hosszan tartó betegsége, az ebben érintettek 87 százaléka panaszaira gyógyszert is szedett. Az előforduló betegségek gyakoriság szerint a következők voltak: magas vérnyomás, derék- és hátfájás, ízületi porckopás.

A válaszadók 98 százaléka hisz abban, hogy tud tenni saját egészségéért: a mozgást, a vitaminok fogyasztását, az egészséges táplálkozást és a káros szokások elhagyását említették a legtöbben eszközként. A jó egészségnek örvendők körében magasabb volt azok aránya, akik hisznek abban hogy tudnak javítani egészségi állapotukon. Kiderült az is, hogy a magyarok ötöde speciális étrenden él, leggyakrabban cukorbetegség vagy laktózintolerancia miatt. A napi szintű zöldség- vagy gyümölcsfogyasztás ugyanakkor csak 55 százalék életében van jelen.

A mindennapi életben végzett tevékenységeiben a társadalom egészének 26 százaléka vallotta magát korlátozottnak egészsége által. Az arány az életkor növekedésével természetesen nőtt: a 75 év fölöttieknél 23 százalék súlyosan korlátozott, 38 százalék pedig mérsékelten az. A magasabb végzettségűekre és jövedelműekre kevésbé jellemző a korlátozottság. Egészségügyi ellátást a válaszadók 90 százaléka nem vett igénybe az elmúlt egy évben: azaz háziorvosnál és fogorvosnál sem járt.

A daganatos betegségek élen járnak a magyarországi halálokok közt, mégsem járt méhnyakrákszűrésen az elmúlt egy évben a 15 évesnél idősebb válaszadó nők 63 százaléka. Emlőröntgen-vizsgálaton a 35–64 éves nők fele járt csak a megelőző két évben, pedig 45 év fölött kétévente ajánlott ez. A 65 év fölötti férfiak 28 százaléka járt az elmúlt 12 hónapban prosztatavizsgálaton, pedig ez 50 éves kor fölött évente ajánlott.

Legolvasottabb cikkeink