• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kézikönyv: mit tegyen a szülő, ha megtörtént a baj?

Lapszemle 2022.12.20 Forrás: képmás.hu
Kézikönyv: mit tegyen a szülő, ha megtörtént a baj?

A baleset helyszínén legtöbbször a "Pedig csak egy pillanatra nem néztem oda" vagy az "Eddig még sohasem csinált ilyet!” hangzik el.

Lázgörcsöt kapott. Leesett a lépcsőről. Megcsípte egy darázs. Mit tegyek? Minden szülő rémálma, hogy a gyermekével nem várt betegség, háztartási baleset történik. Az ilyen helyzetek megkönnyítése érdekében Gyermekmentő kézikönyv szülőknek címmel készített kiadványt a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat - mutatja be a kötete a képmás.hu.

A gazdagon illusztrált könyv 42 fejezetben tárgyalja a legfontosabb sürgősségi kórképeket, gyermek-elsősegélynyújtási ismereteket. Az életmentő beavatkozások bemutatásán túl helyet kapott benne minden olyan téma, amely a legtöbb nehézséget és frusztrációt okozza a szülőknek. A cél, hogy minden lehetséges életveszélyes szituációban egyértelmű útmutatást adjanak arra vonatkozóan, hogy mit kell, mit lehet, illetve tilos tenni addig, amíg a segítség a helyszínre ér. Minden egyes fejezetben le van írva, mi az a pont, amikor már valóban mentőt kell hívni.

A könyv segít eligazodni a szülőknek, melyek azok a kórképek, ahol valóban szükség van mentőre, orvosra, orvosi ügyeletre, és melyek azok az esetek, amiket ők maguk is meg tudnak oldani.

„Ez a döntés is nehéz. Azt tapasztaljuk, hogy sokszor későn hívnak mentőt, úgy gondolják, a gyereknek még nincs olyan nagy baja. De az is előfordul, hogy a szülő, általában tapasztalatlanság miatt, túlreagálja a szituációt. Elsőgyermekes anyukákat egy hosszasan síró gyerek előbb-utóbb a kétségbeesésbe tudja sodorni. Nagyon sok szülő átélte már, amikor reménytelenül sír egy baba, és fogalma sincs, miért. Ilyenkor az ember el tudja veszíteni a türelmét és a józan ítélőképességét” – fejti ki László Endre Márton, aSzent Márton Gyermekmentő Szolgálat alapítója.

A könyv 260 oldalas, minden fejezetében van egy „Ne tedd!” rész, ami korábbi rossz szokásokat, hiedelmeket, berögződéseket próbál eloszlatni, amik még jelen vannak a társadalomban. Házi praktikák, amiket a modern orvoslás nem szeret. „Például az égési sérült testrészeket régen az összes nagymama tejföllel kente, holott ezt nem szabad”.

A könyvet három orvos írta. Dr. Horváth Klára, dr. Vadas Réka és dr. Goschler Ádám a Gyermekrohamkocsi ma is aktív, kivonuló orvosai, emellett a Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinika intenzív osztályán dolgoznak, azaz nemcsak tudományos oldalról közelítik meg a témát, hanem a napi gyakorlatot is látják évek óta. A könyv minden család könyvespolcának alapvető kelléke lehet, akár karácsonyra is hasznos ajándék szülőknek, nagyszülőknek, rokonoknak. Hiszen közhely, de igaz a mondás: „jobb félni, mint megijedni!”

Legolvasottabb cikkeink