• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Kézmosással elkerülhetőek a fertőzések

Lapszemle 2018.10.15 Forrás: teol.hu
Kézmosással elkerülhetőek a fertőzések

Szakítani kell azzal a sztereotípiával, hogy csak étkezés előtt és WC-használat után kell kezet mosni.

A kézmosás világnapját tartják október 15-én. A jeles naphoz kapcsolódóan a kézfertőtlenítés fontosságáról adott tájékoztatást a Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa - írta a teol.hu.

Kézfertőtlenítéssel a halálos fertőzések is megelőzhetőek, ennek ellenére sokszor komoly problémákat okoz, hogy elmarad a kézmosás és kézfertőtlenítés. Dr. Almási István, a Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Higiéniai-IC osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy az európai ember életében az elmúlt évtizedek során a fertőző betegségek háttérbe szorultak.

Ám meg kellett ismerkedni olyan „új” kórokozókkal, amelyek a mi közegészségügyi viszonyaink között is nagyon hatékonyan tudnak terjedni. Ezek közül az egyik legismertebb a Calici vírus, ami különösen ősztől tavaszig okoz hasmenéssel és hányással járó járványokat. Mivel elsősorban érintkezés útján terjed, a leghatékonyabb védekezés ellene a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

– Szakítani kell azzal a sztereotípiával, hogy csak étkezés előtt és WC-használat után kell kezet mosni – hangsúlyozta a főorvos. A mindennapokban számtalan olyan felülettel, tárggyal kerül az ember érintkezésbe, amelyek veszélyes baktériumokat, vírusokat hordozhatnak. Ilyenek például a billentyűzetek és a telefonok. Kevés dohányos ember van tudatában annak, hogy a cigaretta szájhoz emelése komoly fertőzési kockázatot jelent. Amennyiben szennyezett kézzel fogja meg a cigarettát, kórokozókat juttathat a szájába. Ezért, aki ragaszkodik egészségtelen szokásához, az cigaretta kézbe vétele előtt és dohányzás után is mosson kezet.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban a fertőzések megelőzése már legalább húsz éve kiemelt fontosságú. Ennek részét képezik a WHO előírásokkal összhangban levő kézhigiénés előírások és ezek betartásának gyakori ellenőrzése. A kórház a gazdasági nehézségek ellenére mindenhol biztosítja a kézfertőtlenítés feltételeit. Különös figyelmet fordítanak a munkatársak kézhigiénés képzésére. Az új belépők és a régi dolgozók részére is rendszeresen szerveznek oktatást.

 

Legolvasottabb cikkeink