• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ki fizeti majd az önrészt?

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll a kiskunhalasi Semmelweis Kórház.

A következő másfél évben 3 milliárd forintból újul meg kívül-belül az intézmény. Az erről szóló támogatási szerződést már hónapokkal ezelőtt aláírták, kiírták a közbeszerzési pályázatokat, lassan elkezdődnek a látványos munkafolyamatok is. A pályázaton nyert forráshoz 300 millió forint önerőt kell társítani.

Arról viszont, hogy kinek kell a pénzt biztosítania, egyelőre megoszlanak a vélemények. Az intézményt 2009 óta az önkormányzat tulajdonában lévő Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. működteti. A kórház igazgatója, dr. Romhányi Zoltán azt mondja: mivel az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan esik át a 3 milliárdos fejlesztésen, ezért a pályázathoz szükséges önerőt a tulajdonosnak, vagyis az önkormányzatnak kellene biztosítania.

– Az önkormányzat vállalta a készfizető kezességi státust, de én azt gondolom, tulajdonosként ennél többet kell vállalnia. Egyébként volt egy ilyen megállapodásunk is korábban – mondja dr. Romhányi, aki hozzáteszi: az önrészt hitelből fogják biztosítani, a kérdés az, hogy ezt ki törleszti majd.

Az igazgató tájékoztatása szerint ha az önkormányzat elhatárolódik a fizetéstől, akkor a kórház a törlesztést meg tudja oldani. – Van lekötött pénzünk annyi, amennyi a gazdaságos, biztonságos működéshez kell, de jobban szeretném ezt az összeget bérfejlesztésre fordítani – mondta az igazgató, majd hozzátette, ha a kórház állja a 300 milliós hitel részleteit, akkor a dolgozóknak adott nem kötelező juttatások – így a cafetéria bizonyos elemei és a jutalmak – kerülnek veszélybe.

A kórházigazgató hangsúlyozza: a beruházás az önerő biztosítása körül felvetődött kérdések miatt egy pillanatig sem kerül veszélybe.

Gyovai István, a város polgármestere közölte, mint tulajdonos az önkormányzat dönt a kórház beruházásairól, a pályázat benyújtásáról is az önkormányzat döntött, miként az önerő fedezetének a biztosításáról is.

– A kórház ehhez hitelt vett fel, amihez az önkormányzat készfizető kezességet vállalt, vagyis nem a finanszírozást – mondja a polgármester, aki hozzáteszi: a kórház működése és a beruházás finanszírozása két teljesen különböző dolog. Ez utóbbiban, ha szükséges, akkor az önkormányzat helytáll – készfizető kezesként.