• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ki fog itt menteni, ha tényleg baj lesz?

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Ez a mentős szakma alfája, hogy addig nincs mentés, amíg veszélyes a helyszín.

Közös gyakorlatot tartott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Semmelweis Egyetem szerdán. A szituációs gyakorlat lényege az volt, hogy egy útpadkára szaladt kisteherautó mögött szétszórt kannákat helyeztek el, amelyekből gyanús anyag szivárgott. Az autó mellett eszméletlennek tűnő, sebesült emberek hevertek, a VIII. kerületi Szentkirályi utca Üllői út és Baross utca közötti szakaszát lezárták. A gyakorlat forgatókönyve szerint a veszélyes hulladékot szállító furgon balesete következtében mérgező és rákkeltő formaldehid került nagy koncentrációban a levegőbe, a kiérkező mentőknek – akik nem ismerték a gyakorlat forgatókönyvét – erre kellett volna reagálniuk.

A negatív meglepetés akkor érte a szemlélődöket, újságírókat, mikor a mentők valóban megérkeztek. Mielőtt ugyanis a tűzoltók védőfelszerelésben és légzőkészülékben megközelítették, majd kimentették volna a mérgező területről a civileket – akik egyébként a Vöröskereszt önkéntesei voltak –, a mentős kollégák mindenféle védőruha nélkül megkezdték a helyszíni ellátást, ami éles helyzetben életveszélyes vállalkozás lett volna. Úgy látszott, mintha nem értesítették volna őket előre, hogy nem szabad a veszélyes részre lépni - írta a hvg.hu.

Egy névtelenséget kérő mentőst megkérdeztek, hogyan látja, mennyire kirívó eset, ami a gyakorlaton történt: "Egyáltalán nem ritkaság, minden gyakorlat kb. ilyen eredménnyel zárul" – mondta. Szerinte akik tényleg komolyan veszik a szakmát, azok várják és hiányolják ezeket a gyakorlatokat, mert érzik a saját rutintalanságukat egy ilyen szituációban. "Szerencsére elég kevés tömeges, illetve katasztrófaszituációval találkozunk, de éppen ezért nem alakulnak ki a rutinszerű automatizmusok nálunk. Ezeket gyakorlatokkal kellene kialakítani" – mondta a mentős. Hozzátette, hogy a rutintalanságból eredhet kapkodás és fegyelmezetlenség is. Szerinte saját szervezésű gyakorlat szinte egyáltalán nincs, általában más szervek gyakorlataiba társulnak be. "Ennek valószínűleg a pénz is az oka. Ezek a gyakorlatok drágák. Az előkészítés, tervezés, az anyagfelhasználás, a dolgozók munkabére. Ehhez források kellenek, és a költségvetés sajnos finoman szólva is szűkös" – tette hozzá a lap forrása.

Az Országos Mentőszolgálatot is megkeresték, hogy a gyakorlaton a kollégák által adott reakciókat hibának tekintik-e, milyen gyakran végeznek hasonló gyakorlatokat, illetve az elmúlt egy évben volt-e terrortámadásra felkészítő gyakorlat a mentősöknek. Amint megérkezett a válaszuk, közölni fogjuk - igérte a lap.