• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kibelezik a kórházakat

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet - Népszava

Tucatnyi kórházat forgatnak majd fel, komplett osztályok zárnak be.

Csak a fővárosi központú egészségügyi térségekben több mint ötszáz kórházi ágyat szüntet meg az Orbán-kormány – ez derült ki a lapokhoz került tervezetekből. Tucatnyi kórházat forgatnak majd fel, komplett osztályok zárnak be, így olyan kiemelt jelentőségű ellátásoknak szűkül az elérhetősége, mint a kardiológia. Van olyan intézmény, amelyikben végleg megszűnne az aktív gyógyító ellátás – írja a Népszava és a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet így ír: A Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság elsőként a központi országrészben tervezett átalakításokról küldött tájékoztatót a kórházigazgatóknak. Az anyagból megtudhatják az érintettek, hogy az ágazatvezetés mennyivel csökkentené az ágyszámot az egyes fekvőbeteg-ellátó intézményekben, milyen szakmákat szüntetnének meg, s mely területek lakosai tartoznának majd egy-egy osztályhoz. Bár néhány intézmény új szakmák indításával is próbálkozhat, s néhol pluszágyakat is osztanának, az egyenleg természetesen negatív: a központi országrészben az aktív, azaz a klasszikus gyógyító ágyak száma 545-tel csökkenne. Idetartozik a főváros, amelyet három részre osztottak, s hozzácsatolták több megye jelentős részét is. Az észak-közép-magyarországi régióban 271-gyel, a dél-közép-magyarországiban 97-tel, míg a nyugat-közép-magyarországiban 177-tel csökkentenék az ágyak számát.

Havas Szófia a fővárosi önkormányzat szakbizottságának MSZP-es alelnökeszerint életveszélyes és szakmailag indokolhatatlan átalakításokat tervez a kabinet - tudósít a Népszava. Ma már „egyértelmű, hogy a megmaradt 44 376 aktív ágy a jelenlegi kaotikus viszonyok és szervezetlenség mellett elégtelen. A kórházbezárások még középtávon sem jelentenek valódi megtakarítást. Nem igaz az az állítás, hogy Magyarországon sok a kórház, sok a kórházi ágy". Az idézet a Fidesz 2010-es választási-, valamint kormányprogramjából való, amihez képest a Népszava birtokában lévő tervek összesen 545 aktív kórházi ágyat szüntetnének meg csak a fővárosi központú három egészségügyi térségben - a másik ötről még nem is tudunk.

Havas Szófia véleménye szerint jellemzi a tervezeteket, hogy a hatvani kórházban úgy szüntetik meg az intenzív ellátást, hogy közben 50 ágyas traumatológiai, azaz baleseti osztály működik az intézményben. Példaként hozta a komáromi kórházat is, melyben 20 reumatológiai ágyon kívül minden aktív ellátás megszűnik. "Annyi bátorság nincs bennük, hogy kimondják; bezárják az intézményt, csak egyszerűen minden osztályukat felszámolják" – közölte Havas.

De nemcsak földrajzi szempontból kerülnek veszélybe a betegek, hanem egyes szakmákban olyan elképesztő lakosságszámot kell majd fogadnia egy-egy kórháznak, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a biztonságos betegellátást. Például Pesten, a Károlyi Sándor Kórház az Állami Egészségügyi Központ-Honvédkórházzal közösen 2,2 millió lakos kardiológiai ellátásáért felel majd, összesen 125 betegággyal. Csakúgy, mint a budai oldalon, ahol mindössze 100 ágy áll majd rendelkezésre, két intézményben, szintén több millió lakosra, miközben hazánkban a szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok - emelte ki Havas. Elmondta azt is: a dél-közép magyarországi térségben 97, Észak-közép Magyarországon 271, Nyugat-közép Magyarországon pedig 177 aktív kórházi ágy szűnik majd meg. Az átalakítással jelentős mértékben romlik az ellátás a fővárosban és a hozzá csatolt megyékben.

Beigazolódott az is, hogy csaknem teljesen megszűnik a Péterfy Sándor utcai Kórház aktív betegellátása, és szinte teljesen "kibelezik" a Károlyi Sándor Kórházat is. Utóbbinak egyébként az a Hollósi Antal a megbízott orvosigazgatója, aki véletlenül a Fidesz országgyűlési képviselője is. Érdekesség, hogy a kórházban - miután több osztályát teljesen bezárja az Orbán-kormány - éppen az a sebészet marad meg 35 ággyal, amelyet ő irányít.