• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiderült: óriási hibát követnek el az orvosok

Lapszemle 2023.08.16 Forrás: Origo
Kiderült: óriási hibát követnek el az orvosok

Azok, akiknél a nyirokszervet eltávolították, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akiknél nem.

A közvetlenül a szegycsont mögött megtalálható csecsemőmirigyről korábban azt gondolták, felnőttkorban teljesen haszontalan. Most egy friss tanulmány új megvilágításba helyezi a nyirokszerv szerepét: kiderült, hogy daganatellenes hatással rendelkezik. A csecsemőmirigy eltávolításával a rák kialakulásának és a korai halálnak a kockázata egyaránt növekszik - írja az origo.hu.

Gyermekkorban a csecsemőmirigy (vagy más néven timusz) kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében. Ha a szervet még fiatal korban eltávolítják valamilyen ok miatt, a betegeknél hosszú távon csökken a T-sejtek száma. A T-limfociták vagy T-sejtek a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amely központi szerepet játszik a sejtes immunválasz működésében, és aktívan harcol a baktériumok, vírusok ellen. A csecsemőmirigy nélküli gyerekeknél általában a vakcinák sem működnek megfelelően, szervezetük gyengébb immunválaszt ad az oltásokra.

A csecsemőmirigy a pubertás után zsugorodni kezd, és sokkal kevesebb T-sejtet termel, mint a kezdeti életszakaszban. Vannak olyan esetek, amikor a csecsemőmirigy orvosi eltávolítása indokolt, ilyen például a csecsemőmirigy-daganat vagy a myasthenia gravis nevű izomgyengeséggel járó autoimmun betegség. Sok esetben azonban azért veszik ki, mert mellkasi műtéteknél útban van, és felnőtteknél amúgy sem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki.

A The New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent eredmények azonban megváltoztathatják ezt a vélekedést. A csecsemőmirigy eltávolítása ugyanis komoly negatív következményekkel jár. Az állami egészségügyi rendszer betegadatait felhasználva egy bostoni kutatócsoport összehasonlította a szív- és mellkasi műtéten átesett páciensek eredményeit: több mint 6000 olyan embert vizsgáltak, akiknek a műtét során nem távolították el a csecsemőmirigyét. Ezt követően az adataikat összevetették 1146 olyan betegével, akiknek viszont kivették a csecsemőmirigyét.

Azok, akiknél a nyirokszervet eltávolították, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, vagy lettek rákosak öt éven belül, mint a kontrollcsoport tagjai. a csecsemőmirigy nélkül élőknél ráadásul a rák sokkal agresszívebb volt, és nagyobb eséllyel tért vissza a kezeléseket követően.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink