Segít fenntartani az egészséges immunrendszert és szabályozza a sejtnövekedést.
Szakértők elárulták, miért fontos a D-vitamin a szervezet számára, és mely termékekben van a legnagyobb mennyiségben, valamint megosztottak információkat arról is, hogy nyáron abba kell-e hagyni a szedését - írja a magyarhirlap.hu.
A D-vitamin úgy viselkedik, mint egy hormon. Segít az erős csontok felépítésében és fenntartásában, szabályozza a vér normál kalcium- és foszforszintjét, és javítja a kalcium felszívódását. A vegyület emellett segít fenntartani az egészséges immunrendszert és szabályozza a sejtnövekedést. Vannak azonban olyan esetek, amikor a D-vitamin akár árthat is az emberi szervezetnek.
Tudomásul kell venni, hogy a legtöbb ember anélkül használja a vitamint, hogy előbb vizsgálatokat végezne, és elkerülné az endokrinológussal való konzultációt (ugyanis ez a szakember a legilletékesebb a vitamin felírására). Ezért a D-vitamin káros hatásai leggyakrabban a túladagolással függnek össze.
Szükséges-e szünetet tartani a D-vitamin szedése közben?
Natalia Ivanyuk kardiológus szerint a D-vitamint egész évben szünet nélkül kell szedni.
„Mi sajnos nem Miamiban, Olaszországban vagy Spanyolországban élünk. Az ember nem napozik mindennap, amikor az ultraibolya sugárzás hatására termelődik a D-vitaminunk, és nem fogyasztjuk azt az élelmiszerekkel megfelelő mennyiségben” – mondta az orvos.
Ha kilenc hónapig szedte a D-vitamint, és úgy dönt, hogy nyáron szünetet tart, akkor természetesen a vitaminszintje jelentősen lecsökken. Ezután nagy dózisokra lesz szükség ahhoz, hogy visszaálljon a normális szintre. Ezért nem szabad szünetet tartani a D-vitamin-szedésben.
További részletek a cikkben.