• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kiegészít vagy helyettesít a magánegészségügy

Lapszemle Forrás: ATV Start

A köz- és a magánegészségügy együttélésének számtalan hátránya van, de ezt a szétválasztás helyett szabályozni kellene.

Többek között a közegészségügy és magán egészségügy jelenlegi helyzetéről, szerepéről beszélgettek hétfőn az ATV Startban Kincses Gyulával, az Egészségügyi Minisztérium volt államtitkárával.

Kincses Gyula: A helyzet tényleg nagyon rossz. Egyik oldalról a magánegészségügy nagyon fejlődik, ami egyébként jó, de ez nem kiegészítő, hanem helyettesítő jellegű, hiszen a magánegészségügyben általában ugyanazt vesszük meg külön, plusz pénzért, ami a járulékunkért nekünk járna. Tehát ez önmagában egy rendezetlen és tisztázatlan, és igazságtalan helyzet. A másik az, hogy hallott-e valamelyikőjük magán onkológiáról, magán sugárterápiáról? Tehát azt mondom, hogy az a folyamat, hogy két egészségügy legyen, egy magán a gazdagabbaknak és egy állami az átlagembernek, vagy a szegény embernek, ez több okból sem tartható. Egyrészt erkölcsileg, etikailag nem megengedhető, de másrészt nem olyan tömeges a magyarországi elit, hogy egy teljesen párhuzamos másik egészségügyet kompletten tudjon tartani. Három, nincs annyi orvosunk.

Mv: Igen. Általában mi hozza létre, mi generálja azt, hogy legyen magánorvosi szekció?

Kincses Gyula: Mindenképpen az állami vagy közösségi egészségügy hiányosságai. Ez a hiányosság vagy várakozási idő. Mert sokan azt mondják, hogy én nem várom ki azt a hat hetet, két hónapot, szeretném tudni, hogy mi bajom van. Én most szeretném tudni, itt. Befenyegettek, vagy hogy mondjam, beijesztettek súlyos betegségekkel, és nem akarok hat hetet várni, hogy kiderüljön, hogy mi bajom van, tehát ugye ez az egyik típusú dolog, amikor az időfaktor (...), a másik a hagyományosabb, hogy ott szóba állnak velünk.

Mv: Beszélgetnek...
Kincses Gyula: Beszélgetnek, pontosan. De ez legalább olyan fontos része a gyógyulásnak és a gyógyításnak, mint a pontos diagnózis a képalkotásban. Tehát az, hogy a beteget emberként, személyiségként kezelem, elmondom neki, hogy mi a baja, megbeszéljük, ennek megfelelő, egy, érthető tanácsokat kap, tiszta, korrekt helyzetképet, hogy látja, hogy mi várható, másrészt pedig a felkészítik a következőkre.

Mv: És ugye ez a helyzet az orvosnak is sokkal jobb?

Kincses Gyula: Persze, persze.

Mv: Mert mellőzi a megalázó helyzeteket,...

Kincses Gyula: Igen, igen.

Mv: ...normális körülmények között dolgozik.

Kincses Gyula: Igaz, hogy a köz- és a magánegészségügynek az együttélésének számtalan hátránya is van, de ennek ellenére ezt nem lehetne teljesen kettéválasztani, ezt szabályozni kellene. Én úgy szoktam ezt mondani, hogy a magánegészségügy egy részének hálapénz-realizáló funkciója van, amikor azt mondom, hogy majd ott szépen beszedem azt a pénzt, amit itt nem tudok.
Mv: Meg ugye az az igazságtalan, amikor valaki a TB-egészségügyben kezdi, aztán valahogy átsodródik a magánegészségügybe.

Kincses Gyula: Az az igazságtalan, ha ezt a hálapénz, vagy egyéb dolog miatt kényszerítik ki. Mert egyébként ha ez úgy lenne, hogy ugyanaz az orvos nem játszik mind a két térfélen, akkor ez egy teljesen logikus dolog lenne, hogy ha én gyorsítani akarok, és ezért ezt az egy vizsgálatot megfizetem a magánban, de egy informatikai rendszerben látja a magánellátó is azt, hogy mi történt velem az államiban, és fordítva, ezt a magánleletet az állami egészségügy hasznosítani tudja, akkor ez akár jó is lehetne....

További részletek az adásban.

Legolvasottabb cikkeink