• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kiegészít vagy helyettesít a magánegészségügy

Lapszemle Forrás: ATV Start

A köz- és a magánegészségügy együttélésének számtalan hátránya van, de ezt a szétválasztás helyett szabályozni kellene.

Többek között a közegészségügy és magán egészségügy jelenlegi helyzetéről, szerepéről beszélgettek hétfőn az ATV Startban Kincses Gyulával, az Egészségügyi Minisztérium volt államtitkárával.

Kincses Gyula: A helyzet tényleg nagyon rossz. Egyik oldalról a magánegészségügy nagyon fejlődik, ami egyébként jó, de ez nem kiegészítő, hanem helyettesítő jellegű, hiszen a magánegészségügyben általában ugyanazt vesszük meg külön, plusz pénzért, ami a járulékunkért nekünk járna. Tehát ez önmagában egy rendezetlen és tisztázatlan, és igazságtalan helyzet. A másik az, hogy hallott-e valamelyikőjük magán onkológiáról, magán sugárterápiáról? Tehát azt mondom, hogy az a folyamat, hogy két egészségügy legyen, egy magán a gazdagabbaknak és egy állami az átlagembernek, vagy a szegény embernek, ez több okból sem tartható. Egyrészt erkölcsileg, etikailag nem megengedhető, de másrészt nem olyan tömeges a magyarországi elit, hogy egy teljesen párhuzamos másik egészségügyet kompletten tudjon tartani. Három, nincs annyi orvosunk.

Mv: Igen. Általában mi hozza létre, mi generálja azt, hogy legyen magánorvosi szekció?

Kincses Gyula: Mindenképpen az állami vagy közösségi egészségügy hiányosságai. Ez a hiányosság vagy várakozási idő. Mert sokan azt mondják, hogy én nem várom ki azt a hat hetet, két hónapot, szeretném tudni, hogy mi bajom van. Én most szeretném tudni, itt. Befenyegettek, vagy hogy mondjam, beijesztettek súlyos betegségekkel, és nem akarok hat hetet várni, hogy kiderüljön, hogy mi bajom van, tehát ugye ez az egyik típusú dolog, amikor az időfaktor (...), a másik a hagyományosabb, hogy ott szóba állnak velünk.

Mv: Beszélgetnek...
Kincses Gyula: Beszélgetnek, pontosan. De ez legalább olyan fontos része a gyógyulásnak és a gyógyításnak, mint a pontos diagnózis a képalkotásban. Tehát az, hogy a beteget emberként, személyiségként kezelem, elmondom neki, hogy mi a baja, megbeszéljük, ennek megfelelő, egy, érthető tanácsokat kap, tiszta, korrekt helyzetképet, hogy látja, hogy mi várható, másrészt pedig a felkészítik a következőkre.

Mv: És ugye ez a helyzet az orvosnak is sokkal jobb?

Kincses Gyula: Persze, persze.

Mv: Mert mellőzi a megalázó helyzeteket,...

Kincses Gyula: Igen, igen.

Mv: ...normális körülmények között dolgozik.

Kincses Gyula: Igaz, hogy a köz- és a magánegészségügynek az együttélésének számtalan hátránya is van, de ennek ellenére ezt nem lehetne teljesen kettéválasztani, ezt szabályozni kellene. Én úgy szoktam ezt mondani, hogy a magánegészségügy egy részének hálapénz-realizáló funkciója van, amikor azt mondom, hogy majd ott szépen beszedem azt a pénzt, amit itt nem tudok.
Mv: Meg ugye az az igazságtalan, amikor valaki a TB-egészségügyben kezdi, aztán valahogy átsodródik a magánegészségügybe.

Kincses Gyula: Az az igazságtalan, ha ezt a hálapénz, vagy egyéb dolog miatt kényszerítik ki. Mert egyébként ha ez úgy lenne, hogy ugyanaz az orvos nem játszik mind a két térfélen, akkor ez egy teljesen logikus dolog lenne, hogy ha én gyorsítani akarok, és ezért ezt az egy vizsgálatot megfizetem a magánban, de egy informatikai rendszerben látja a magánellátó is azt, hogy mi történt velem az államiban, és fordítva, ezt a magánleletet az állami egészségügy hasznosítani tudja, akkor ez akár jó is lehetne....

További részletek az adásban.

Legolvasottabb cikkeink