• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kihagytak egy szektort a szűrővizsgálatokból a HGYSZ szerint

Lapszemle MA 06:09 Forrás: economx.hu
Kihagytak egy szektort a szűrővizsgálatokból a HGYSZ szerint

A gyógyszertárakban évente 115 millió páciens és a patikus találkozás történik, így kézenfekvő, hogy patikákat is vonják be a betegségek megelőzésébe.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) nehezményezi, hogy a Belügyminisztérium szűrővizsgálatokról készült koncepciója nem tartalmaz semmilyen részletet arra vonatkozóan, hogyan vehetnek részt tevékenyen a patikák a a szűrőprogramok lebonyolításában, valamint az abban való részvételre ösztönző kommunikációban, tájékoztatásban, írja az economx.hu

Mint írják, évente 115 millió találkozás történik a lakosság és a gyógyszerészek, azaz egészségügyi szakemberek között.

Úgy vélik, hogy ez a jelentős szám, valamint a társadalom és a gyógyszerészek között fennálló bizalom megfelelő alapot jelent arra, hogy a gyógyszertárak  is részt vegyenek a szűrővizsgálatokra vonatkozó tájékoztató és edukációs tevékenységekben. 

Javasolják, hogy a gyógyszerellátás területén működő szakmai szervezetek bevonásával az egészségügyi kormányzat tekintse át a gyógyszertárak részvételének lehetőségeit is a szűrővizsgálatok terén. Azt is javasolják, hogy nyissanak az EESZT-ben egy terápiamenedzsment funkciót, valamint a gyógyszerész és kezelőorvos közötti kommunikációs felületet is.

A HGYSZ szerint a gyógyszertárak az alábbi módon vehetnének részt a szűrőprogramokban, lásd például a metabolikus szindróma:

A koncepció a szív- és érrendszeri betegségeket a legfőbb halálozási okként említi, ennek ellenére a koncepció csak nagyvonalakban foglalkozik ezek megelőzésével. Az egyes szűrővizsgálatok javasolt szakmai fejlesztési irányairól szóló szakaszban foglaltak alapján valamennyi 25, 45, 65 éves korú lakos az adott évben meghívásra kerül állapotfelmérés, kockázatbecslések és vizsgálatok elvégzése céljából. A rendelkezésre álló források függvényében a szolgáltatás 25 éves kortól fokozatosan 5 évenkénti gyakoriságra bővítendő. Ezen a területen hatékonyabb szűrőprogramok elindítására lenne szükség. A szív- és érrendszeri betegségeknek több kiváltó oka is lehet, amelyeknek időben történő azonosítása rendkívül fontos a betegség sikeres kezelése érdekében. Ennek megfelelő és eredményes eszközei a metabolikus szindróma tünetegységet célzó szűrések. 2008-ban indult a Metabolikus Szindróma Gyógyszerészi Gondozási Program, melyhez a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság összeállította a szükséges protokollokat. Ennek keretein belül számos gyógyszerész végezte el a szükséges továbbképzéseket, és sok gyógyszertár alakította ki a megfelelő tárgyi feltételeket.

További részletek az economx.hu-n