• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kihívója akadt a gyógyszerészi kamara elnökének

Lapszemle 2023.06.10 Forrás: pharmaonline.hu
Kihívója akadt a gyógyszerészi kamara elnökének

Mikola Bálint: A kormány nekilátott az egészségügy átszervezésének, ez egy lélektani pillanat arra, hogy belépjünk az ajtórésbe.

"Azt látom, hogy leszálló ágban van a hivatásfejlesztés, a társadalmi megbecsültség, a betegellátásban való részvétel. Ellaposodott a gyógyszerészi szakma, drámai a helyzetünk. Érzem ennek erkölcsi felelősségét, ahogyan azt is, hogy most van itt az ideje, hogy lépjünk. Ha lehet változást involválni, annak szívesebben lennék tevékeny résztvevője, mint „elszenvedője”. Sok szakmai konzultáció lefolytatását követően ezért is határoztam úgy, hogy az idei kamarai tisztújításon megpályázom az országos elnöki pozíciót" - mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöki posztjára aspiráló Mikola Bálint a pharmaonline-nak adott interjúban.

Említette, hogy elérkezettnek látja az időt a változtatásra. Miért gondolja így?

A kormány nekilátott az egészségügy átszervezésének, ez egy lélektani pillanat arra, hogy belépjünk az ajtórésbe. A belügyminiszteri felügyelet előnye, hogy rendet szeretnének látni az ágazatban, így lehetőségünk nyílik érvényesíteni az elképzeléseinket, és tudatosítani a döntéshozókban, hogy a gyógyszerészek egészségnyereséget tudnak előállítani a patikákban, ami gazdaságilag is megtérül. Minapi statisztika, hogy a lakosság több mint 300 tonna gyógyszert dobott ki tavaly, miközben csak a receptköteles támogatott körben a társadalombiztosítás és a lakosság évente 600 milliárd forintot költött ezek finanszírozására. Ha ebből csak néhány morzsát odaadnak a gyógyszerészeknek, akik követik a terápiát, az már megtakarítást jelent. A szakpolitika kitűzött célja az egészségben töltött életévek számának növelése, amihez a patikusok is hozzá tudnának járulni, ha adherens betegmagatartás felügyelete mellett a szűrések, prevenciós programok non-invazív tevékenységeit felvennék a gyógyszerészi szolgáltatások körébe. Súlyos ára lesz annak, ha most, az átalakítás során nem foglalkoznak mindezzel. (...)

Arról már van tapasztalatunk, hogy ha egy szervezet túl karakteresen képviseli a szakmai érdekeket, könnyen úgy járhat, mint a Magyar Orvosi Kamara (MOK)…

Nem biztos, hogy a MOK rosszul járt, mert az orvosok nagyon határozottan és karakánul kiálltak a hivatásrendi képviseletük mellett. Kétségtelen, hogy kényes a pozíció, de a diplomácia nehéz tudomány. Magam is számos összeütközésnek voltam részese, ám mindig arra törekedtem, hogy adatokkal alátámasztva, széleskörű szakmai vélemény birtokában mutassam be az aktuális helyzetet, demonstrálva a gyógyszerészek hasznosságát. Ezen igazán nem sértődhet meg a döntéshozó. Nem ütközni kell, de nyüzsögni, érvelni, adatokat felmutatni igen. A kamara mostani vezetése úgy tűnik, csak azokat az ügyeket vállalja fel, amit biztosan sikerre lehet vinni.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink