• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kik bírálják el a szupekórház terveit?

Lapszemle 2018.08.02
Kik bírálják el a szupekórház terveit?

A 12+1 tagú zsűriben összesen két orvos és két kórháztervezési tapasztalattal rendelkező szakember található.

Augusztus 1-én az EU közbeszerzési értesítőjében megjelent a három budapesti centrumkórház (Dél-Budai, Észak-Pesti, Dél-Pesti Centrumkórház) építészeti tervpályázata. Hogy pontosan mit is kell tervezni, a kiírás megjelenésekor még nem volt ismert a potenciális jelentkezőknek - írja a napi.hu.

Augusztus 1-én az EU közbeszerzési értesítőjében megjelent a három budapesti centrumkórház (Dél-Budai, Észak-Pesti, Dél-Pesti Centrumkórház) építészeti tervpályázata. Eszerint a tervezők október 8-án déli 12 óráig nyújthatják be pályázataikat, amelyekre kórházanként 75 millió forintot osztanak szét.

 A projekt iránt érdeklődő építészek egyetlen konkrét információval nem találkoznak a kiírásban, mindössze az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR)  linkjét ajánlják fel tájékozódásra, az az oldal azonban cikkünk írásakor nem volt elérhető.

A pályaművek értékelési szempontjait a következők szerint rendezték sorba a kiírók, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ):

Építészeti értékteremtés, környezetalakítás

Funkcionális kialakítás

Betegközpontú, barátságos környezet

Flexibilitás és fejleszthetőség

Gazdaságosság

Smart hospital megoldások.

Az általános követelményeknél pedig a következőket olvashatjuk:

A tervezendő kórház egyes funkcionális egységeit építészeti és orvosszakmai szempontból is optimálisan kell megalkotni. Törekedni kell betegközpontú, barátságos, a gyógyulást elősegítő kellemes környezet megalkotására. Az épületet a gyógyászati módszerek és technikai fejlődés szem előtt tartásával olyan struktúrában kell létrehozni, hogy az komolyabb beavatkozás nélkül, dinamikusan tudjon reagálni a változó igényekre.

Az épület költségeit nem csak a kezdeti beruházási költség szempontjából, hanem az üzemeltetés költségeinek figyelembevételével kell tervezni, a gazdaságosság és környezettudatosság kiemelt fontosságú. A tervezésénél törekedni kell az építészeti értékteremtésre, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az ahhoz kapcsolódó közterek és pihenőparkok tervezésére. A betegellátás és épületüzemeltetés támogatására integrált informatikai rendszer, smart hospital-megoldások tervezése szükséges.

A zöldmezős, a közbeszédben csak szuperkórházként emlegetett Dél-Budai Centrumkórház  pályázatát elbírálni hivatott 12 plusz 1 póttagú bíráló bizottságban összesen két orvos és két kórháztervezési tapasztalattal rendelkező szakember található. Az Egészséges Budapest Program készítésénél már kórházépítési szakértőként szereplő Schrammel Zoltán és a Debreceni Egészségközpont projektben, az Auguszta programban és a Heim Pál Kórház rekonstrukcióban is részt vevő Rimely Károly. Az ígéretek szerint hiperszuper centrumkórházat majdan használók (betegek, civilek) nem delegálhattak zsűritagot.

A Magyar Építészkamara (MÉK) a három centrumkórház tervezéséhez három alelnökét delegálta a zsűribe, ezzel is hangsúlyozva a feladat fontosságát - tudta meg a Napi.hu Eltér Istvántól, a MÉK elnökségi tagjától. A Dél-Budai Centrum terveinek zsűrizését a MÉK részéről Makovecz Imre munkatársa és hajdani tanítványa, a vörösiszap-katasztrófa újjáépítésének egyik tervezője, az Ybl-díjas Turi Attila vállalta.

Akik elbírálják a dél-budai szuperkórház terveit:

Elnök: Füleky Zsolt

Társelnök: Bedros J. Róbert és Cserháti Péter

Tag: Turi Attila, Péter Zsolt Gyula,Molnár Csaba DLA, Rimely Károly, Bodonyi Csaba DLA, Takács Viktor Tibor, Szeneczey Balázs, Schrammel Zoltán, Dévényi Sándor

Póttag: Puskás Péter.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink