• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kilapátolták a pénzt a gazdasági társaságból?

Lapszemle Forrás: Kelet-Magyarország

A képviselő által kért adatok, a törvény értelmében nem minősülnek közérdekű adatnak, így nem tehetik őket közzé.

- A megyeháza jogi osztályára érkezzen meg minden tanácsadói szerződés másolata, melyet az egészségügyi holding kötött! Egyenként akarom átnézni őket, s ha az látom, hogy kilapátolták a pénzt a gazdasági társaságból, én teszek feljelentést hűtlen kezelés miatt - tudósít Hiányoznak a konkrét számok című cikkében a keddi Szabolcs megyei közgyűlésen dr. Helmeczy László által elmondottakról a Kelet-Magyarország.

Az Összefogás Megyénkért Szövetség vezetője ezt azután mondta, hogy az egyebek napirendi pont tárgyaláskor kiosztották a testület tagjainak azt a 3 oldalas anyagot, amely a képviselő május 25-én feltett kérdéseire adott vezérigazgatói válaszokat tartalmazza. A képviselő többek között arra kért választ, hogy: a korábbi gazdasági főigazgatója valóban nem munkavállalóként, hanem egy külső társaság által kibocsátott számla alapján lett javadalmazva. Dr. Kiss Zoltán Tamás válaszában az áll: a munkavállaló 2010. február 1.-étől 2011. április 30.-ig megbízási szerződés alapján dolgozott a holdingban, feladati közé tartozott átalakítani és kidolgozni a gazdasági irányítás új rendszerét, a gazdasági terület munkáját vezetni. A főigazgató a feladatát ellátta, az elért gazdasági eredmények magukért beszélnek. Munkaviszonya közös megegyezéssel, felmondási idő és végkielégítés nélkül szűnt meg.

A holding könyvelését május 31-étől már nem az a Tax-Group Hungary Kft. végzi, amelynek kisebbségi tulajdonosa ellen eljárást indítottak és házi őrizetben van. A 20 ezer forintos havi könyvelési díjon felül a cég adótanácsadói tevékenységet is végzett, ők fedezték fel azt a fiktív raktárat, amely alapján a holding vezetése büntetőfeljelentést is tett - áll az anyagban, a Kft. ügyeit firtató kérdésre adott feleletben.

Arra a kérdésre, ha igaz, hogy valóban húsz tanácsadói szerződése van-e a holdingnak külső cégekkel, amelyek több tízmilliós, éves szinten több százmilliós kiadást eredményeznek a társaságnak, mi szükség a holding főosztályaira, az alábbi válasz érkezett: „A holding közel 5000 fős munkavállalói létszámát alapul véve a Zrt. megbízott „tanácsadói" körülbelül ennek 1 százalékát kitevő nagyságrendben - nem egy időben -vannak, voltak jelen, beleértve ebbe a keretbe az ügyvédi, könyvelői, könyvvizsgáló szerződéseket is. A holding főosztályainak munkáját nem helyettesíthetik, hanem segítik ezek a szakemberek. A szerződések valódi tevékenységet tartalmaznak, amelyekre szükség van.

A 2010-ben a Zrt.-ben az un. „tanácsadói" szerződésekre kifizetett megbízási díj összege a holdingon belüli munkabér címén kifizetett szuperbruttó összegének l %-a. A vezérigazgató szerint a „tanácsadó" munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 6 milliárdos adósságot 2010 végére 4,8 milliárdra sikerült mérsékelni.

- Konkrét számokat kértem, honnan tudjuk, mennyi a szuperbruttó - reagált minderre Helmeczy László. Az sem derült ki a válaszból, hogy valóban meghaladja-e a 200 millió forintot a tanácsadói szerződésekre kifizetett összeg, ami a 13. volt a kérdések sorában. Mint Kiss Zoltán Tamás írja, a képviselő által kért adatok, a törvény értelmében nem minősülnek közérdekű adatnak, így nem tehetik őket közzé a részvényesnek, és az általa meghatalmazott személyeknek - az üzleti titok megtartása mellett - joga van betekinteni a Zrt. szerződéseibe, könyveibe és megismerni az adatokat.

- Levontam a tanulságokat. Nagyobb nyilvánosságot kell a holding ügyeinek biztosítani - mondta Seszták Oszkár. A közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a június 23-ai közgyűlésen olyan javaslatot terjeszt a testület elé, amely a képviselőknek nagyobb átláthatóságot és betekintést ad a holding működésébe.