• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Kilátástalan a helyzet az egészségügyben?

Lapszemle 2018.11.21 Forrás: ATV - Egyenes beszéd
Kilátástalan a helyzet az egészségügyben?

Rétvári Bence: meg kell állítani, hogy kórházakból az állami erőforrásokat kivigyék magánellátásba.

Havi 5 milliárddal nő a kórházak adóssága, a sürgősségi osztályokból 4 közül 3 alig alkalmas a feladatainak ellátására, a Merényi Kórház pszichiátriáját szakemberhiány miatt megszüntetnék, komplett megyékből hiányzik a gyermekpszichológus, 25 ezer szakápoló hiányzik az egészségügyből- sorolta az elmúlt hetek híreit Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak az ATV Egyenes beszédben Rónai Egon.

A KDNP politikusa válaszában azt mondta, beszéljenek az emberekről és arról, mennyien dolgoznak ma a 8 évvel ezelőtthöz képest. Mint mondta, 2010-ben tízezer lakosra 34 orvos jutott, ma már 39-40. 2010-ben közlése szerint körülbelül 850 orvos kérte ki a külföldi munkavégzésre szóló engedélyt, miközben itthon 1000-en végeztek orvosi szakokon, ez a tavalyi évre úgy módosult, hogy kevesebb, mint 400-an akartak külföldre menni, miközben 1400-an végeztek- magyarázta Rétvári, aki szerint most már jóval nagyobb a területen az utánpótlás. Hozzátette azt is, hogy a tb-kasszán látható, hogy az időközben elment, vagy elmenni szándékozók közül több mint 1500 orvos itthon is dolgozik, ami azt jelentheti, hogy vagy mégsem mentek el, vagy visszajöttek már, vagy külföldön és itthon is gyógyítanak.

A sürgősségi osztályokkal kapcsolatban a parlamenti államtitkár is elismerte, hogy változásra van szükség, ezekkel szerinte kiemelten foglalkozni kell. Jónak tartják az Orvosi Kamara által kibocsátott anyagot is, mely arra hívja fel a figyelmet, mely esetekben indokolt a sürgősségi ellátás igénybevétele.

Rétvári úgy véli, a várólisták esetében a szervezettséget kellene növelni, ezért a kormány 25 milliárd forintot fordít arra a programra, mely a várólisták csökkentését hivatott elérni.

A kormánypárti politikus beszélt az állami és a magánegészségügy szétválasztásáról is: azt mondta, szeretnék elérni, hogy aki bemegy egy közkórházba, az csak ingyenesen elérhető, állami közszolgáltató gyógyítással találkozzon ott. Úgy vélte, nem értik a betegek, amikor van egy jó drága berendezés, ami délelőtt állami célokra működik, de délután a magánellátást segíti. Hozzátette: az sem jó, ha valaki díjat fizet egy magánrendelőben, aztán a kezelésére, vagy vizsgálatára állami kórházban kerül sor. Mint mondta, ennek a szétválasztásán dolgoznak most a minisztériumban. Elismerte, hosszú folyamat lesz, sok vitával tűzdelve, de úgy véli, „ezt a folyamatot meg kell állítani, mert ez a betegeknek nem érdeke”, hogy igazából állami erőforrásból gyógyul, de azért fizet magánellátásban, hogy gyorsabb legyen a kiszolgálás. Kijelentette: nem szeretnék, hogy az állami erőforrásokat kivigyék az intézményekből.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt

Legolvasottabb cikkeink