• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kilátástalan a helyzet az egészségügyben?

Lapszemle 2018.11.21 Forrás: ATV - Egyenes beszéd
Kilátástalan a helyzet az egészségügyben?

Rétvári Bence: meg kell állítani, hogy kórházakból az állami erőforrásokat kivigyék magánellátásba.

Havi 5 milliárddal nő a kórházak adóssága, a sürgősségi osztályokból 4 közül 3 alig alkalmas a feladatainak ellátására, a Merényi Kórház pszichiátriáját szakemberhiány miatt megszüntetnék, komplett megyékből hiányzik a gyermekpszichológus, 25 ezer szakápoló hiányzik az egészségügyből- sorolta az elmúlt hetek híreit Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak az ATV Egyenes beszédben Rónai Egon.

A KDNP politikusa válaszában azt mondta, beszéljenek az emberekről és arról, mennyien dolgoznak ma a 8 évvel ezelőtthöz képest. Mint mondta, 2010-ben tízezer lakosra 34 orvos jutott, ma már 39-40. 2010-ben közlése szerint körülbelül 850 orvos kérte ki a külföldi munkavégzésre szóló engedélyt, miközben itthon 1000-en végeztek orvosi szakokon, ez a tavalyi évre úgy módosult, hogy kevesebb, mint 400-an akartak külföldre menni, miközben 1400-an végeztek- magyarázta Rétvári, aki szerint most már jóval nagyobb a területen az utánpótlás. Hozzátette azt is, hogy a tb-kasszán látható, hogy az időközben elment, vagy elmenni szándékozók közül több mint 1500 orvos itthon is dolgozik, ami azt jelentheti, hogy vagy mégsem mentek el, vagy visszajöttek már, vagy külföldön és itthon is gyógyítanak.

A sürgősségi osztályokkal kapcsolatban a parlamenti államtitkár is elismerte, hogy változásra van szükség, ezekkel szerinte kiemelten foglalkozni kell. Jónak tartják az Orvosi Kamara által kibocsátott anyagot is, mely arra hívja fel a figyelmet, mely esetekben indokolt a sürgősségi ellátás igénybevétele.

Rétvári úgy véli, a várólisták esetében a szervezettséget kellene növelni, ezért a kormány 25 milliárd forintot fordít arra a programra, mely a várólisták csökkentését hivatott elérni.

A kormánypárti politikus beszélt az állami és a magánegészségügy szétválasztásáról is: azt mondta, szeretnék elérni, hogy aki bemegy egy közkórházba, az csak ingyenesen elérhető, állami közszolgáltató gyógyítással találkozzon ott. Úgy vélte, nem értik a betegek, amikor van egy jó drága berendezés, ami délelőtt állami célokra működik, de délután a magánellátást segíti. Hozzátette: az sem jó, ha valaki díjat fizet egy magánrendelőben, aztán a kezelésére, vagy vizsgálatára állami kórházban kerül sor. Mint mondta, ennek a szétválasztásán dolgoznak most a minisztériumban. Elismerte, hosszú folyamat lesz, sok vitával tűzdelve, de úgy véli, „ezt a folyamatot meg kell állítani, mert ez a betegeknek nem érdeke”, hogy igazából állami erőforrásból gyógyul, de azért fizet magánellátásban, hogy gyorsabb legyen a kiszolgálás. Kijelentette: nem szeretnék, hogy az állami erőforrásokat kivigyék az intézményekből.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt

Legolvasottabb cikkeink