• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kilátástalan helyzetbe hozták a hozzátartozókat

Lapszemle 2020.04.21 Forrás: nepszava.hu
Kilátástalan helyzetbe hozták a hozzátartozókat

A szociális ellátórendszer nincs felkészülve az aktív egészségügyi ellátást igénylők fogadására, lévén nincs erre szakképzett gárdájuk.

Két zárójelentést kap minden kórházból hazaküldött beteg. Az egyik egy orvosszakmai, amely tartalmazza a gyógyszerekre, kezelésekre vonatkozó információkat. A másik a családtagoknak ad utasítást arra, hogyan gondozzák a beteget. Plusz három napra elegendő gyógyszer. A többi a családra és az önkormányzatokra van bízva - írta önkormányzati körképében a népszava.hu.

De mit kezdjen az ápolási zárójelentéssel egy jócskán 70 év feletti asszony, akinek stroke-os testvére ellátását kellene otthon megoldani? Mit segít ez az üres otthonába hazaküldött, magányos teljesen látássérült, amputált asszonyon? Hogyan tudná ellátni 92 éves édesanyját a maga is ellátásra szoruló 70 feletti? Mennyiben nyújt ez megoldást egy gondnokság alatt álló pszichiátriai beteg családjának, akikhez ugyan délelőtt és délután is kimegy a házi segítő, de a köztes időben is folyamatosan figyelni kellene rá? Mit kezdjen amputált szülőjével az, akinek lakása nem akadálymentes és hirtelenjében nem is tehető azzá?

Kérdések áradata, amely Budapesten a kerületi önkormányzatokhoz, illetve az általuk működtetett szociális, illetve házi segítségnyújtó szolgálathoz futnak be a kórházi ágyak tömeges felszabadítása óta. Folyamatosan csörögnek a telefonok az önkormányzati fenntartásában működő Óbudai Szociális Szolgáltató Intézménynél is. Kétségbeesett, gyakran síró hozzátartozók kérik a segítségüket kórházi ápolást igénylő, súlyosan beteg családtagjuk ellátásában.

A helyzetet nehezíti, hogy a szociális intézményekkel előzőleg nem egyeztettek a kórházi ágyak felszabadításáról és „random módon Covid-19 teszt nélkül küldték haza a betegeket”. A hozzátartozók azonban gyakorta maguk is segítségre szoruló idős emberek, vagy a munkájuk miatt az otthonápolási feladatokat megoldani nem tudó aktív dolgozók - osztotta meg a Népszavával eddigi tapasztalatait az óbudai önkormányzat. További önkormányzatok, további tapasztalatok a cikkben

Legolvasottabb cikkeink