• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kilencből csak négy kórház maradhat?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Újjászervezné a fővárosi egészségügyi ellátórendszert Szentes Tamás.

Budapest egészségügyért felelős új főpolgármester-helyettese, a Fidesz-KDNP listájáról a Fővárosi Közgyűlésbe jutó 41 éves politikus egymással szoros gazdasági és szakmai együttműködésre bírná az önállóan gazdálkodó kórházakat, de csak azután, hogy ügyéhez megnyerte az intézmények főigazgatóit. Ezért a következő napokban valamennyiükkel egyeztet.

A szakpolitikus szerint az intézmények működtetésében még vannak tartalékok, és ezeket az általa tervezett egységes irányítással hasznosítani lehetne. Terveitől nem tántorítja el sem a budapesti kórházak eladósodottsága (decemberben 6,5 milliárd forinttal tartoztak szállítóiknak a fővárosi intézmények), sem a válságköltségvetés. Szerinte az egészségügy átszervezésével „kinyerhetők" a rendszerből azok a tartalékok, amelyekből aztán eladósodás nélkül működtethetők, sőt "akár fejleszthetők is a kórházak.

Szentes Tamás a Népszabadságnak azt mondta, hogy most a főváros 12 intézményéből kilenc, széles szakmai palettával működő kórház mellett ott vannak még az állami és egyházi intézmények, továbbá az egyetemi klinikák. Ám hiába is van ennyi ellátó a fővárosban, mert szakmai feladataikat nem egységes egészségpolitika mentén alakították, ezért nem is képesek megfelelni folyamatosan a rájuk zúduló betegigényeknek. Az okok sokfélék: ahol van gép, ott nincs elég orvos, vagy épp fordítva. De ha esetleg orvos és gép is lenne, akkor a közfinanszírozás hiányzik a feladat mellől.

Mindez azért van így, mert átgondolatlanul és egységes egészségpolitikai koncepció nélkül történtek a fejlesztések, az egymás közötti feladatelosztás. Példaként említette a Szent Imre Kórházat, amely ugyan a város legnagyobb sürgősségi fogadóhelyét üzemelteti, de ha valakinek traumatológiai ellátásra volna szüksége, akkor azt kénytelenek továbbküldeni. Ebben az intézményben tehát szükség volna traumatológia ellátásra, de eddig az ezzel kapcsolatos kéréseiket a főváros tulajdonosként nem támogatta. Így fordulhatott elő, hogy a Budán és annak vonzáskörzetében élők baleseti sebészeti ellátására csak egyetlen intézményben, a Szent János kórházban van lehetőség. Szentes Tamás szerint ez így a jövőben nem működhet.

Szentes Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani kilenc nagy kórház helyett a jövőben akár három-négy olyan is elegendő lehet, amely széles szakmai szolgáltatások nyújtására képes, de azt a hét minden napján és órájában biztosítania kell. Ezekbe kerülnének a drága technológiát igénylő ellátások, a legjobban felkészült orvosok és egyéb szakemberek. A többiek csak lényegesen szűkebb szolgáltatási csomaggal - mintegy kiegészítve a nagy intézmények szolgáltatásait - gyógyíthatnának.

Legolvasottabb cikkeink