• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kilenccel bővül a tiltott szerek listája

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet - Tolnai Népújság

Az új jogszabályok hatálybalépéséig újabb kilenc szerrel bővül a feketelista.

Márciustól várható csak azoknak a jogszabályoknak a hatálybalépése, amelyektől a kormány a dizájnerdrogok tündöklésének végét várja, de addig is újabb kilenc szerrel bővül a feketelista - értesült a Magyar Nemzet. A betiltásra ítélt anyagokat az úgynevezett egészségügyi salátatörvény tartalmazza.

Ezek szerint a JWH, egy hatásaiban a marihuánáét utánzó szer öt változata, az MDPV, a metilon, a 4-MEC és a 4-FA válik üldözötté január elsejétől. Legutóbb az év közepén bővítették a tiltólistát, de a legnagyobb hírverést a mefedron egy évvel ezelőtti kriminalizálása kapta.

Ismeretes, hogy az utóbbi években egész Európában egyre nagyobb gondot jelentenek a dizájnerdrogok. A kábítószer-készítők kihasználták ugyanis, hogy egy szer betiltása általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a helyébe léptethető további anyagok megtervezése. A magyar kormány abban bízik, hogy az úgynevezett generikus szabályozás bevezetésével komoly korlátot állíthat az új pszichoaktív szerek előállítói és terjesztői elé, mivel a jövőben nem konkrét anyagokat, hanem szercsoportokat határoznak majd meg.

A jövőre hatályba lépő jogszabály szerint a kormánynak arra is lehetősége nyílik, hogy a hazai vagy uniós szakmai szervektől, hatóságoktól érkező riasztás esetén átmenetileg korlátozza az új, feltehetőleg bódító és káros hatású készítmények előállítását, forgalmazását. Aki C listás szert árul a jövőben, börtönbe is kerülhet. Az intézkedés egyébként egy évre szól, ami azt jelenti, hogy ennyi idejük van a szakértőknek ellenőrizni, milyen egészségi kockázatot rejt az adott anyag.

Interneten veszik a drogot
Szinte hetente kerülnek be fiatalok dizájner drogok okozta problémák miatt a Balassa János megyei kórház pszichiátriájára is, ez éves szinten körülbelül félszáz beteget jelent - mondta dr. Kertész Ágnes osztályvezető főorvos. Persze korábban is volt dolguk drogfogyasztókkal, de amióta elkezdtek terjedni ezek a könnyen elérhető fajták, egyre több esettel találkoznak.

Az elsősorban 18-30 év közötti korosztályból kikerülő betegek egy része közvetlenül a fogyasztás után kerül be, más részük napokkal, hetekkel, vagy akár hónapokkal később jelentkező pszichotikus tünetek miatt. Ezek a tünetek a skizofréniáéhoz hasonlóak. Általában kóros testérzéssel társuló hallucinációk, téveszmék gyötrik a fogyasztókat, például gyakran fordul elő, hogy úgy érzik, férgek támadják meg őket, amelyek ki akarják rágni valamely szervüket. A fenyegető rémképek miatt ezek a fiatalok magukra és a környezetükre is veszélyesek lehetnek.

Súlyos gond, hogy a dizájner drogok által kiváltott pszichózis sokkal rosszabbul reagál a kezelésekre, mint az egyéb okokra visszavezethető formái. Amennyiben a szerhasználónak hajlama van a pszichiátriai betegségekre, elmezavar is kialakulhat. Nagy probléma, hogy ezek a szerek nagyon gyorsan függőséget okoznak. Mivel a pácienseknek nincs betegségbelátásuk, amint kikerülnek a kórházból, újra fogyasztókká válnak, még rosszabb esetben a látogató „barátok" már ez előtt is „anyaghoz" juttatják őket. Aztán minden kezdődik elölről. Nehezíti a helyzetet, hogy amíg a család például egy alkoholistával akár évtizedekig is toleráns, a drogfüggő fiatalok sokszor hamar kilökődnek, magukra maradnak. Az országos tapasztalatok is hasonlóak - derül ki a Nemzeti Drogfókuszpont nemrég megjelent, 2010-re vonatkozó felméréséből. Eszerint a kezelőhelyeken 2010 nyarától jelentek meg nagyobb számban a főleg mefedron miatt ellátást igénylő fogyasztók.