• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kincses: A kormány is érzi, hogy a törvényen módosítani kell

Lapszemle 2020.10.14 Forrás: hvg.hu
Kincses: A kormány is érzi, hogy a törvényen módosítani kell

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint van esély arra, hogy a javaslataikból bekerüljön valami az orvosok bérét is rendező törvénybe.

Megbeszélésen járt Pintér Sándor belügyminiszternél a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Kincses Gyula azután találkozott a tárcavezetővel, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslatot, amely bár jelentős béremelést hozna az orvosoknak, a kamara szerint számos elfogadhatatlan sérelmet okoz az orvostársadalomnak, súlyos működési zavarokat okoz a betegellátás folyamatosságában és a járvány elleni védekezésben, valamint alkotmányossági és nemzetközi jogba ütköző problémákat is felvet.

A találkozó után Kincses Gyula a hvg.hu-nak elmondta: Pintér Sándor ígéreteket nem tett, de nem hárította el azzal a felvetéseiket, hogy a törvényt már elfogadták. Meghallgatta a kamara véleményét, javaslatait, és jelezte, hogy megfontolás tárgyává teszi azokat. Az elnök szerint miután Orbán Viktor miniszterelnök az interjúiban, Gulyás Gergely minszterelnökséget vezető miniszter pedig a kormányinfón megengedően, nem kategorikusan elutasítóan, hanem megoldást keresően nyilatkozott, bíznak abban, hogy azoknak lesz is foganatjuk.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt arra, hogy az általuk leírt szempontokból valami megjelenik majd a törvényben, a kamarai elnök azt válaszolta: Nem azt mondom, hogy amit leírtunk, azt mind fenntartás és változtatás nélkül elfogadják. De a kormány is érzi, hogy itt nemcsak egyeztetésben, de elkészülésben is nagyon rövid határideje volt a jogalkotásnak. Ezért ezt bizonyosan – részint tartalmi, részint jogtechnikai kérdések miatt módosítani kell.

Az egyeztetéseknek lesz folytatása, a beszélgetéssorozatnak csupán az első fordulója szólt arról, hogy mit gondol a MOK a törvényről – magyarázta Kincses Gyula. „A miniszter úr arról tájékoztatott, hogy három témában várható a közeljövőben jogalkotási folyamat, ezekben kérte a MOK véleményét. Ezekről hétfőre kell írásban véleményt, javaslatot tennünk.”

A három téma

  1. a háziorvosi rendszer átalakítása,
  2. a köz- és a magánellátás együttműködése, illetve
  3. a kórházvezetési szabályok megalkotása.

A vezényelhetőségről és a másodállások korlátozásának lehetőségéről Kincses Gyula azt mondta, ezekben a kérdésekben egyelőre nem látnak pontosan. „Azt kérjük, hogy a kollégákat meg kell nyugtatni, hogy ez nem valamilyen radikális stop, nem személyre szóló, hanem valamilyen normatív döntés lesz, nem arról szól, hogy a főnök kit szeret, kit nem.”

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink