• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Orvosok a járványról: túl sok múlik a véletlenen

Lapszemle 2020.10.14 Forrás: 444.hu
Orvosok a járványról: túl sok múlik a véletlenen

A hivatalos eljárásrend sokszor nem életszerű, és a különböző hatóságok utasításai is ellentmondásosak.

A múlt héten több budapesti és vidéki kórház orvosával beszélt a 444.hu arról, hogyan látják a járvány elleni védekezést. Mindannyian az egységes protokollokat, a logikus, rendszerszintű irányítást és eljárásrendeket hiányolták leginkább, és azt emelték ki, hogy túl sok minden múlik véletleneken és informális emberi kapcsolatokon - írja a lap.

Kórház, osztály, kórház

Amikor tavasz elején megjelent a vírus Magyarországon, először igyekeztek egyetlen kórházba vinni az összes beteget - ez volt a budapesti Szent László - majd ahogy egyre több embert kellett ellátni, a kórházakban covid-osztályokat kellett kijelölni, és rengeteg ágyat felszabadítani, hogy ha berobban a járvány, akkor bőven legyen hely. 

A kijárási korlátozások azonban megfékezték a vírus terjedését, és a felszabadított ágyak töredékére sem volt szükség. A nyugalom azonban csak néhány hétig tartott. 

A lapunknak nyilatkozó orvosok augusztus második felében már aggódni kezdtek, hogy a külföldi nyaralásról hazatérők, az iskolakezdés, és a tömegrendezvények jó részének engedélyezése újabb hullámhoz vezet majd. Így is történt, a tavaszinál sokkal súlyosabb hullám sújtotta ősszel Magyarországot. 

Szeptember legelején értesítette az EMMI a magyarországi kórházakat, hogy ezúttal nem kell mindenütt osztályokat elkülöníteni, hanem konkrét kórházakat jelölnek ki a covidos betegek ellátására, és ha azok megtelnének, akkor újabb és újabb kórházakat jelölnek majd ki. 

Az új rendszer nehézkesen állt fel, több beszámoló szerint is csak szeptember 20-a után lett egyértelmű, hogy hová kell küldeni, és minden esetben küldeni kell-e a covidos betegeket. Előfordult, hogy az EMMI (a minisztérium) levélben kijelölte a környék covid-kórházát, de a kórházak vezetői az NNK (népegészségügyi központ) iránymutatására vártak még, mert a szokásos rend alapján onnan kellett volna jönnie a konkrét utasításnak, és végül az OMSZ (mentőszolgálat) küldött a gyakorlatban is értelmezhető iránymutatást.

Vezénylések

A covidosok fogadására kijelölt kórházakba orvosokat és ápolókat is át kellett irányítani. Ez több esetben is úgy derült ki, hogy este kezdték összeszedni a kórház vezetői azokat, akiknek már másnap reggel egy másik kórházban kellett kezdeniük. 

Előzetesen a kórházaknak listákat kellett leadniuk, hogy hány munkatársuk ért lélegeztetőgépes ellátáshoz, ez volt a kiindulópont, amikor meghatározták az átirányítandó orvosok és ápolók létszámát egy-egy intézményből. Előfordult, hogy a listákon megduplázódtak vagy megtriplázódtak a nevek, amikor több szakterülethez is értő emberek úgy kerültek a központi listára, mintha különböző személyek lettek volna. Az ilyen helyzetek tovább növelték az átirányítás okozta feszültségeket. 

E feszültség fő oka az volt, hogy ahonnan átvezényeltek orvosokat és ápolókat, ott hirtelen nagyon nehéz lett beosztani az ügyeleteket, elvégezni a műtéteket. Az EMMI ugyan szeptember végén kiadott egy közleményt, miszerint ezrelékekben mérhető csupán az átvezényelt egészségügyisek aránya, úgyhogy megalapozatlan minden aggodalom, de azok a kórházak, ahonnan átvezényeltek embereket, ettől még nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Több olyan beszámolót is hallottunk, hogy októberben voltak napok, amikor egyszerűen nem tudtak új betegeket felvenni egyes osztályaikra, mert nem volt elég szakember az épületben. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink