• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kincses Gyula botrányról, lemondásról, tisztújításról

Lapszemle 2023.06.12 Forrás: medicalonline.hu
Kincses Gyula botrányról, lemondásról, tisztújításról

Amíg nem tudjuk, hogy a kamarának milyen szervezeti keretek között kell működnie, elég nehéz korrekt választásokat folytatni.

Botrányba fulladt – így számoltak be az orvosi kamara küldöttközgyűléséről hírportálok, majd az információ megjelenését követően lemondott az egyik alelnök. Mi történik a kamarában? – tette fel a kérdést Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének a medicalonline.hu.

Éppen az orvosi kamara széthullását látjuk?

Nem. Azt látjuk, hogy az egészségügyi kamarákról szóló törvény rapid módosítása, amely kifejezetten az orvosi kamara ellen irányult, felborította a szabályos működésünket. Az április elejéig tartó, a tagság megtartását célzó kampányunk után most szervezzük újra magunkat, ennek a munkának pedig vannak jó és rossz pillanatai.

Ön szerint történt törvénytelenség az OKGY-n?

Azon lehet vitatkozni, hogy szabálytalanság volt-e, de miután még a napirendet sem fogadtuk el, és a küldöttközgyűlés nem hozott döntéseket, valamint közgyűlési határozatok sem születtek, így törvénytelenség biztosan nem történt.

Az OKGY-nak több fontos kérdésben is döntenie kellett volna, az egyik a tavalyi év számviteli beszámolója, amelyet a hivataloknak is meg kell küldeni május végéig. Milyen következményekkel jár, hogy ez elmaradt?

A kamara hagyományosan mindig novemberben tartotta a küldöttközgyűléseket, azon alkalmakkor fogadták el a beszámolókat is. Ez idén is így lesz.

Az idei év a tisztújítás éve, a korábbi ciklusokban tavasszal már javában zajlottak a területi választások, most azonban ez idáig nem kezdődtek el. Miért?

A választási folyamatot megkezdtük, február 25-én az országos hivatal lezárta a tagnyilvántartást. Ezt követően módosította az Országgyűlés a kamarai törvényt, borítva az egész folyamatot, hiszen április 2-ig nem tudhattuk, kik lesznek választók és választhatók.A kötelező kamarai tagság felszámolása új helyzetet teremtett, vártuk – és a mai napig várjuk – a törvénymódosításhoz kapcsolódó  végrehajtási utasításokat, amelyek rendelkeznek többek között az etikai rendszer szervezéséről, feladatairól. Amíg nem tudjuk, hogy a kamarának milyen szervezeti keretek között kell működnie, milyen tisztségekre kell tisztségviselőket választani – például hogy kell-e etikai bizottság vagy sem –, addig elég nehéz korrekt választásokat folytatni.  További részletek a teljes cikkben