• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kínzó napok várnak most 10-ből 3 magyarra

Lapszemle 2023.08.04 Forrás: Pénzcentrum
Kínzó napok várnak most 10-ből 3 magyarra

Sokan érintettek, és sokan későn kapnak észbe, amikor már nagyon kínozza őket az allergia.

Elkezdődött a 2023. évi parlagfű pollenszezon - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Keddi jelentésükben azt írták, hogy az esőzések után az elkövetkező napokban újra a pollenterhelés erősödésére lehet számítani. A parlagfű pollenszórása várhatóan fokozatosan emelkedik, jellemzően az alacsony-közepes tartományban várható, azonban helyenként elérheti a magas szintet is, írja a Pénzcentrum

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől.

Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy rengeteg magyart érint most a parlagfűvirágzás. Viszont sokan csak későn kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért. Az NNK tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni - a pollenszezon előtt két héttel - a gyógyszereit!

Hogy ne jelentsen akkora kiadást az allergiaszezon, a Pénzcentrum azt javasolja, mindenképpen keressük fel a háziorvost, vagy a szakorvost. A vényre kapható szerekkel ugyanis rengeteg pénzt meg lehet takarítani, és további előnyei is vannak, ha receptköteles szereket használunk.

A vény nélkül kapható szerekkel szemben pedig a vényre kapható szerek sokkal korszerűbbek. Sokkal jobban tudnak segíteni és kisebb, illetve kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek. Például az antihisztaminokról közismert, hogy álmosítanak, csökkentik a reflexidőt - akár még a vezetésben, a mindennapi életben is befolyásoló tényezők lehetnek. A modernebb antihisztaminok, amelyek receptre kaphatóak, már ezzel a mellékhatásprofillal nem bírnak - mondta el Dr. Moric Krisztina, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa korábban a Pénzcentrumnak. Mindenképpen érdemes tehát felkeresni az orvost, azon túl is, hogy a vényre felírt gyógyszerek támogatottak, így lényegesen olcsóbbak is. Továbbá érdemes az akár vényre, akár vény nélkül vásárolt gyógyszereinket egészségpénztári megtakarításból fizetni, mellyel adóvisszatérítésre lehetünk jogosultak.

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink