• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kis magyar szívzűr 7.

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A Magyar Hírlap folytatja Papp Lajos szívsebész életútjának bemutatását.

Ha nem kerül Pécsre a professzor, nem került volna szóba az a szakmai program, amellyel a szívsebész egy óriási betegcsoporton bizonyíthatta; jó szervezéssel és nagy tudással megelőzhető a szívhalál.

Magyarországon is népbetegségként tartják számon a szív- és érrendszeri problémákat, és ma is sok helyütt az a nézet, hogy ezeket a betegségeket a modern élet, a civilizáció „termeli ki". Papp Lajos soha nem osztotta ezt a vélekedést, mert a megbetegedés tüneteit, a mellkasi fájdalmat több ezer éve ugyanúgy írják le a tanúk. A szívsebész szerint a modern kor csak annyiban játszik szerepet a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságában, hogy az emberek hosszabb élettartama miatt, mind többen néznek szembe a betegséggel.

A szívsebész Pécsett kidolgozott szakmai programja a megelőzést, illetve az életveszély mielőbbi elhárítását célozta. Az együttműködő partnerek, felkészültség és jó szándék nélkül neki sem sikerült volna szó szerint világraszóló eredményeket elérnie. Minden együtt volt, a korszerű gép- és műszerpark, meg az elkötelezett gyógyítók.

Papp Lajos célja az volt, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát, illetve megmentsék a már beteg emberek életét a szívcentrumhoz tartozó egymilliós, később csaknem másfél milliós ellátási területen. Programjuk egyik pillére az egészséges életmód társadalmi szintű elterjesztése volt. A táplálkozásban a növények dominanciájára, az égetett szesz fogyasztásának visszaszorítására helyezték a hangsúlyt.

Az előkészítő munka csaknem három évig tartott, és ennek nyomán tudott a pécsi szívcentrum teljes kapacitással elindulni 2000-ben. Papp Lajos ma is büszke az összes résztvevőre, akik nyolc év alatt napi huszonnégy órás készenlétet vállaltak a betegek védelmében.

Az eredmények dacára - vagy talán éppen azért - többen is kritizálták a Papp Lajos vezette szívcentrumot. A professzor szerint az, hogy a klinika kölcsön-törlesztését és az egész intézmény rossz gazdasági helyzetét összefüggésbe hozták, csak ürügy volt a támadásra, az idő őt igazolta. Papp Lajos ma is úgy tartja: a gyógyítás szent dolog, mert a teremtés legnagyszerűbb lényét kell megmenteni.