• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kis recesszió, de a miénk

Lapszemle Forrás: Népszava

Csak az a kérdés, hogy idén elérjük-e a mélypontot, vagy az áttolódik 2013-ra.

A nyilvánosságra kerülő hivatalos GDP gyorsbecslési adatok már egyértelműen igazolják a hazai közgazdászok prognózisát: a magyar gazdaság 2012. első felében egyértelműen recesszióra váltott, és a visszaesés mértéke a második negyedévben elérte a 0,7-1,3 százalékot. Az elemzők véleménye abban is megegyezik, hogy az esztendő második felében folytatódik a gazdaság visszaesése, és csak az a kérdés, hogy idén elérjük-e a mélypontot, vagy az áttolódik 2013-ra – olvasható a Népszava – online oldalán.

Lesújtó gazdasági adatokat hoz ma nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal, mindenekelőtt a gyorsbecslést 2012. első hat hónapjának GDP-jéről, amelyből kiderül, hogy Magyarország idén recesszóba süllyedt. Az első negyedévi 0,7 %-os visszaesést ugyanis az elemzők véleménye szerint 0,7-1,3 %-os negatív növekedés követte, a megelőző esztendő hasonló időszakával összevetve.

Recessziónak az minősül, ha a bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévben csökken. Az idei év első felére visszatekintve ez a feltétel sajnálatos módon megvalósul. A szakértők a jövőt sem látják optimistán, véleményük szerint 2012. második hat hónapjában a recesszió továbbra is fennmarad. Az azonban még kérdéses, elsősorban a nemzetközi környezet labilitása miatt, hogy a gödör alját már idén elérjük, vagy csak 2013-ban.

Az általános várakozásoknál némileg optimistább, 1,0 %-ot el nem érő GDP-adatot vár a Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, aki elmondta csak annyit lehet tudni, hogy 2012. második negyedéve rosszabbul sikerült, mint az első, amikor éves összehasonlításban 0,7 %-os volt a visszaesés mértéke. Utalt arra, hogy a magyar gazdaság húzóágazata a feldolgozóipar, illetve az export. Ennek fényében elgondolkodtató, hogy az iparunk már recesszió-közeli állapotba került, a külkereskedelmi mérleg pozitív ugyan, és az előrejelzések szerint ez kitarthat az esztendő végéig is.

A kutatóintézet "rendkívül kedvezőtlen jelenség"-nek minősítette, hogy egymás után immár negyedik alkalommal jelenik meg a nem világos gazdasági szabályzás, mint a termelésbővítést akadályozó tényező a harmadik helyen, megelőzve a finanszírozási problémákat is. Fontos tulajdonsága a jelenlegi magyar piacnak, hogy a három legproblémásabb területből kettő az üzleti és a szabályozási környezettel kapcsolatos - véli a Kopint-Tárki.

A jövőt illetően az eurózóna helyzete sem biztató - tette hozzá Trippon Mariann. Az ugyancsak ma nyilvánosságra kerülő euróövezeti féléves GDP a várakozások szerint a második negyedévben 0,3 %-os visszaesést mutat.

GDP