• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Kis Zoltán: A vírusok természetéből fakad, hogy mutálódnak

Lapszemle 2021.01.18 Forrás: magyarnemzet.hu
Kis Zoltán: A vírusok természetéből fakad, hogy mutálódnak

A Debreceni Egyetem és az NNK közös projektjében egy kifejezetten a magyar embereknek készülő oltóanyag előállításán dolgoznak.

Magyarországon is megjelent az a mutáció, amely jóval fertőzőképesebb az eredeti koronavírusnál, ugyanakkor nem okoz súlyosabb megbetegedést. A vírusvariánst azonosító kutatócsoport vezetője, Kis Zoltán virológus a Magyar Nemzetnek adott interjúban a járványügyi szabályok betartására, illetve a védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője beszélt a náluk zajló kutatásokról, valamint arról, hogy készül a magyarok által magyaroknak fejlesztett vakcina.

A tudós, aki március közepén Magyarországon elsőként izolálta a koronavírust, beszámolt róla, hogy Gyenesei Attilával és Solymosi Norberttel közösen, folyamatosan vizsgálják, hogy milyen új koronavírus-variánsok bukkannak fel Magyarországon. Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vírus-referencialaboratóriuma számára az ország minden területéről kérnek és kapnak Covid-pozitív mintákat, hogy elvégezzék azok genetikai analízisét.

Ez egyrészt azért fontos, hogy kiszűrjék, ha megjelenik hazánkban egy újabb vírusvariáns, illetve a beérkező minták a leendő magyar vakcinafejlesztés irányait is meghatározzák. A Debreceni Egyetem és az NNK közös projektjében egy kifejezetten a magyar embereknek készülő oltóanyag előállításán dolgoznak. – Ezért az a legcélravezetőbb, ha az idehaza domináns vírustörzset tudjuk használni, és ehhez igazítjuk hozzá a szérumot, hiszen így lesz a legpontosabb az egyezés, és így alakul ki a legerőteljesebb védettség – ismertette a laborvezető.

Kis Zoltán szólt arról is, hogy az angliai mutáns megjelenése óta különös figyelmet szentelnek ennek a vírustörzsnek, és minden, Nagy-Britanniából hazatérő személy pozitív PCR-mintáját analizálják. A most felfedezett három eset is angliai tartózkodáshoz köthető, a minták pedig Magyarország három különböző részéről érkeztek – árulta el lapunknak a virológus, aki azt is tudatta, hogy a mutációt egy, a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban tervezett és kifejlesztett diagnosztikum segítségével azonosították, mivel az erre alkalmas berendezések kereskedelmi forgalomban csak korlátozottan elérhetők. További részletek az interjúban

Legolvasottabb cikkeink