• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kísérleti gyerekek

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Hiába az ÁNTSZ vizsgálat, az egészségügyben gyakorlat 6-8-9 hónapos várakozási időre kötelezni a fogyatékosokat.

Mindezt, noha többszörösen szabályellenes, mégsem büntetik semmilyen módon az erre illetékes hatóságok, illetve az állam, mint fenntartó. Egy, a fogyatékkal élők, sőt, fogyatékos kiskorúak speciális ellátására társadalombiztosítási szerződésben álló intézményben ugyanis gyakorlatilag bármi megtörténhet: sem dokumentáció, sem tájékoztatás nem jár a pácienseknek, szemben a több mint fél éves várakozási idővel – olvasható a Népszava – online oldalán.

Ismét kezelés, időpont és orvosi dokumentáció nélkül távozott ugyanis az előzetes vizsgálatról egy fogyatékos fiú az összevont Heim Pál és Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjéből. Ő az a kiskorú, akinek a lapunk által korábban megírt ügyben szereplő kislány édesanyja át szerette volna adni október 30-i, műtéti időpontját. Miután a kislányt néhány hete, a szerencsének és jótevő magánszemélyeknek hála már ellátták, s így megszabadították július óta tartó szenvedésétől, a gyermek édesanyja jelezte a Madarász utcai kórházban, hogy nem tartanak igényt az ÁNTSZ által adott október végi időpontra. Az intézményben telefonon meg is ígérték, hogy átadják a kisfiúnak ezt az időpontot, ám az édesanyjával egy nappal később - szeptember közepén - azt közölték, hogy az előzetes vizsgálatra leghamarabb október 26-án tudják fogadni fiát, az esetleges műtéti beavatkozásra pedig biztosan nem mehetnek október 30-án – emeli ki a lap.

Tegnap, ha lehet még hátborzongatóbb részletekkel szembesült a 16 éves fiú édesanyja – folytatódik a cikk. Az intézményben ugyanis egy iskolai vonalas füzetbe vették fel adataikat. A szakorvos semmiféle papírt nem adott nekik, belenézve a gyermek szájába annyit állapított meg: három rossz foga van, ebből az egyik súlyosan lyukas. Ezt azonban nem a fogyatékkal élő gyermek altatásban történő ellátásához szükséges előzetes vizsgálatokra való beutalók megírása követte, hanem a közlés: "januárban telefonálnak, hogy az anyuka mikor jöhet a papírokért". A gyermek édesanyja lapunknak elmondta: az intézményben azt mondták, jövő év elején adják oda a szükséges iratokat, s ekkor kaphatnak időpontot is a kezelésre. Mindezt kész tényként, szóban közölték az édesanyával, s miközben az orvosi naplóban "ellátottként" vezették be a gyermeket, a szakorvos januártól számított 4-5 hónapos várakozási időt jósolt a gyermek ellátásáig, és annyit tanácsolt az asszonynak: addig "sűrűn mosogassák" a lyukas fogat, "nehogy baj legyen" – írja a lap.

Az asszonyt annyira feldúlták a történtek, hogy elhatározta, ő is panasszal él az illetékes fórumoknál, hiszen attól tart, a fia fogai tönkremennek, illetve nagy fájdalommal járó akut problémát okoznak majd a csaknem hét hónapos várakozás alatt, illetve annak hatására. Kérdés persze, hogy a ma létező hazai jogorvoslati lehetőségek érdemi segítséget nyújtanak-e a fogyatékkal élő betegek számára – húzza alá a lap, amely arról is beszámol, hogy ugyanebben az intézményben, ugyanilyen eljárásmóddal kötelezték volna ugyanis 21 hetes várakozásra azt a 14 éves középsúlyos értelmi fogyatékos kislányt, akiről korábban a lap már cikkezett, s akinek édesanyja hónapok óta küzd a jobb ellátásért és a maguknak és sorstársaiknak járó méltó bánásmódért. Ő minden lehetséges jogorvoslati fórumhoz eljuttatta panaszát, az ügy kivizsgálására - számos elutasító szerv után - vizsgálatot indított az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Azonban a nem hatósági eljárásról hetek óta semmit sem tudni. A kislány édesanyja az alapvető jogok biztosához fordult. Az asszony nem titkolt terve az, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszi a magyar államot. Ugyanis attól tart, hogy ha egy, vagy két év múltán ismét fogorvosi ellátásra lesz szüksége gyerekének, az állami egészségügyben ugyanezen a kálváriát kell végigjárniuk – húzza alá a lap.