• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kisiklott a háziorvosokat ösztönző új indikátorrendszer

Lapszemle 2023.05.10 Forrás: Népszava Online
Kisiklott a háziorvosokat ösztönző új indikátorrendszer

A háziorvosi szolgálatok több mint felének lényegesen kisebb lett a bevétele, mint előző hónapban.

Nem szerencsés az az ösztönzési mód, hogy az alapellátók csak egymás rovására javíthatnak a teljesítményükön – mondta a Népszavának Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. A kormányzat januártól új indikátorrendszerrel ösztönzi a jobb minőségű ellátásra a felnőtt és gyermek háziorvosokat, valamint az alapellátó fogorvosi praxisokat.

A rendszer lényege, hogy a körzetek finanszírozásának mintegy harmadát – praxisonként 250-300 ezer forintot – elvonták, és azt egy közös „kalapba” tették. Ezt osztják újra azok között, akik teljesítik a minőségi elvárásokat, például azt, sikerül-e elérnie az orvosnak, hogy a páciensei vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. A szolgáltatók egy zárt kaszából versenyeznek egymással java részt olyan mutatók mentén, amelyek teljesítése nem is rajtuk, sokkal inkább a betegek egészségtudatosságán múlik. Azaz hiába kéri a beteget, hogy menjen labor-, vagy egyéb szűrővizsgálatra, ha a páciense ennek nem tesz eleget akár nemtörődömségből vagy csak azért mert nem kap időpontot, akkor azt az orvos finanszírozásából vonják le.

Az új rendszer eredményét mutatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő múlt hét végén nyilvánosságra hozott adatsora, miszerint a háziorvosi szolgálatok valamivel több mint a felének lényegesen kisebb lett a bevétele mint az előző hónapban. A rosszabbul teljesítők csaknem kétharmadának 100 ezer forintnál is nagyobb lett volna a vesztesége, de mivel ez előre is sejthető volt az ellehetetlenülésük elkerülésére a kormányzat egy milliárd forintot biztosított három hónapra, hogy mérsékelni lehessen a havidíj kiesésüket.

...

Nem ördögtől való, ha az egészségügyi kormányzat a praxisok bevételének 10-15 százalékát arra szánja, hogy az ellátás minőségét díjazza – mondta lapunknak Sinkó Eszter közgazdász, ugyanakkor azt is hozzátette: kérdéses, hogy érdemes-e ezt a mérést úgy kalibrálni, hogy az orvosok fele vesztesnek érezze magát. Az elmúlt két hónap tapasztalatai szerint a rendszer finomításra szorul. Hiába tesz valaki erőfeszítést és a korábbi teljesítményét mondjuk 35 százalékról 42-re javítja, mert ezért ebben a rendszerben nem fog kapni semmit. Sőt veszít a finanszírozásából. A zárt kassza miatt pedig csak egymás rovására tudnak javítani az orvosok saját teljesítményükön. Ahhoz, hogy ez jól és valódi ösztönzőként működjön a kormányzatnak plusz forrást kellene beletennie a rendszerbe. A szakember szerint

15-20 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a korábbi teljesítményüket javítókat és jobban teljesítőket is jutalmazhassák anélkül, hogy a tőlük kicsit lemaradók se essenek el jelentős bevételektől.

Legolvasottabb cikkeink