• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiszakadhat a szilikonbetét

Lapszemle Forrás: Napló Online

Számos kérdéssel keresték fel dr. Molnár Csaba plasztikai és éggésszebészeti országos szakfelügyelő főorvost.

A Napló munkatársa kérdései között szerepelt például az is, hogy a plasztikai műtétek egy részénél rossz minőségű mellimplantátumot használtak-e fel, kiszakadhat-e a szilikonzsák egy idő után, a töltőanyaga kifolyhat-e; hol és mennyit használtak-e ebből a termékből Magyarországon, illetve milyen veszélyekkel jár a szervezetbe kerülő töltőanyag?

Dr. Molnár Csaba válaszaiból kiderült, egy francia cég által gyártott mellimplantátumokrólról van szó, amelyekből összesen 300 ezer darab lehet hibás, és amelyeket 65 országában forgalmaztak. A szakember kiemelte, természetesen ez nem azt jelenti, hogy mind a 300 ezer implantátum szilikonjával baj van, hanem azt, hogy tízéves időtartamon belül nem egy százaléknál kevesebb szakadhat ki, hanem ennek öt- vagy akár tízszerese. Az előállító cég nem a gyári engedélyekben szereplő töltőanyagot használt, a hibára a francia hatóságok jelzése alapján derült fény.

A hazai adatokról Molnár Csaba elmondta, 2001. és 2010. március 30. között közel ötezer nő testébe került be a hibás implantátum. Magyarországon a Poly Implants Protheses (PIP) terméknek egy kizárólagos forgalmazója volt, minden egyes darab útja pontosan nyomon követhető. Hazánkban azonnal leállították az implantátum felhasználását és bekérték az adatokat a forgalmazótól, amint a francia hatóságoktól a tiltás megérkezett. Mivel minden implantátumhoz tartozik egy azonosítókártya a termék adataival, így pontosan kideríthető, hogy hol, mikor és kinél használták ezeket a mellimplantátumokat - hangsúlyozta Molnár főorvos.

A szabad orvosválasztás révén, bárki bárhova elutazhatott a műtétre. Mint közismert, a plasztikai sebészet meghatározóan a magánszférában zajlik. E területen különösen jellemző, hogy a beavatkozás nem a lakóhely közelében történik. A kialakult helyzetről és a szükséges teendőkről a szakma, az egészségügyi hatóságok, és a minisztérium folyamatosan egyeztet. Egy tájékoztató éppen most készül, amelyben részletesen mi lesz a feladatuk azoknak, akik PIP implantátumot kaptak. Ezt a tájékoztatót a sajtóban teszik majd közzé. Az érintettek figyelmét elsősorban arra hívják fel, hogy azok, akik tudják, hogy a hibás terméket ültettek be nekik - de azok is, akik ebben bizonytalanok -, mindenképpen keressék fel a kezelőorvosukat.