• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiszervezett ügyelet a kórházban: bizarr megoldás

Lapszemle Forrás: 24.hu

Olyan mértékű az orvoshiány, hogy sok, főként vidéki kisebb kórház már nem bírja kiállítani az ügyeletet.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház ügyeleti műszakokra keresett egy sor szakembert – a baleseti sebésztől kezdve a kardiológuson és altatóorvoson át műtős szakdolgozókig és az ügyeletvezető főorvosig bezárólag –, összesen húsz orvost és három technikai dolgozót. A pályázaton egyetlen cég indult: a Sanamed Egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Közhasznú Nonprofit Kft. meg is nyerte a tendert. A cég, amelynek a székhelye megegyezik a kórház címével, négy évre bő 1,2 milliárd forintért biztosítja az ügyeleti stábot - írja a 24.hu.

A Sanamednek nem volt nehéz megugrania a pályázati feltételként támasztott bevételi küszöböket, idén is már behúzott egy bő 300 milliós megbízást a ceglédi kórháztól ugyancsak ügyeleti tevékenységre, de az elmúlt bő négy évben másfajta munkára is szerződtették a céget. A kórház főigazgatójától, Pusztai Dezsőtől tudjuk, hogy 2013 áprilisa óta állnak szerződésben, azóta idén október végéig közel 2,7 milliárd forintot fizettek az egészségügyi szolgáltatónak. Annak a cégnek, amelynek sokáig tulajdonosa és vezetője maga Pusztai volt - írta a lap.

Maga Pusztai ismerte el, hogy a kórház mostani alkalmazottai közül többeké a cég, ők ott tagok és dolgozók is, tehát nem véletlen a címegyezés. A gyakorlat leginkább az, hogy saját főállású dolgozóink látják el a feladatot a társaság keretein belül. Így a „külsős cég" megnevezés kicsit sántít, mert a dolgozók többsége kórházunk főállású dolgozói, akik egyben tagjai is a nonprofit kft.-nek.

Bevált, elterjedt konstrukció ez, amikor az ügyeletre egy céggel szerződik a kórház, így az orvosokat, szakdolgozókat nem kell közalkalmazottként ügyeltetni – magyarázta a 24.hu-nak egy másik magyar város orvosa, aki jól ismeri a helyzetet. A háziorvosi ügyeletnél ugyanez van országos szinten. Olyan mértékű az orvoshiány, hogy sok, főként vidéki kisebb kórház már nem bírja kiállítani az ügyeletet. A szabály ugyanis az, hogy egy éjszakai ügyelet után 8 órán át nem foglalkozhatna beteggel az orvos – vagyis ha valakit beosztanak ügyeletbe mondjuk hétfő délután 4-től kedd reggel 8-ig, az orvos legközelebb szerdán mehetne be dolgozni normál munkaidőben a kórházba, így valakinek őt kellene helyettesítenie kedden. De nincs, aki helyettesítse.

Ezért sok kórház oldja meg az ügyeletet úgy, hogy más kórház orvosai vállalkozóként, egyéni közreműködői szerződéssel ügyelnek ott. Vagy ugyanez történik, csak egy cégbe összeállnak az orvosok, vagy egy vállalkozás közvetíti ki őket más kórházakhoz. Vagy ahogy Cegléden: a kórháznak a dolgozói a saját cégükbe tömörülve, azon keresztül látják el az ügyeletet. Napközben közalkalmazottként gyógyítanak, este meg egy cégen keresztül vállalkozóként, közreműködőként. Megéri a kórháznak is - a miért a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink