• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kitörési pontnak szánták, most elkaszálták az egészségipari stratégiát

Lapszemle 2024.09.21 Forrás: 24.hu
Kitörési pontnak szánták, most elkaszálták az egészségipari stratégiát

A most visszavont programot azért indította 4 éve a kormány, hogy az ország az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra.

Szavak szintjén a hat kiemelt versenyképességi ágazat között van az egészségipar, a kormány mégis visszavonta az erről szóló, 2020-ban elfogadott stratégiát. Ahogy a lakosság egészségi állapotának javítása és az egészségügyi ellátórendszer továbbfejlesztése érdekében meghozott határozatot is - írja a 24.hu.

A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy két fontos, az egészségügyet érintő négy évvel ezelőtt elfogadott döntését vonta vissza a kormány. Az egyik a Magyarország átfogó Egészségipari Stratégiájáról és annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet, a másik a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások intézményrendszerének továbbfejlesztéséről szóló kormányhatározat.

A kormány a koronavírus-járványra válaszul indította 2020-ban az Egészségipari támogatási programot, amelynek célja a magyar gazdaság versenyképességének növelése mellett az, hogy Magyarország az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen önellátásra.

Az egészségipari stratégiát létrehozó 1517/2020. kormányrendelet szerint a kormány öt pilléren nyugvó hazai egészségipar fejlesztésére irányuló stratégiát hozott létre.  A stratégia kilenc egészségüggyel kapcsolatos területre összpontosít, ezek: gyógyszeripar, orvostechnikai eszközök, biotechnológia, gyógynövényipar, genomika, bionika, klinikai vizsgálatok, egészségturizmus és e-health háttéripar.

...

Egészen a Magyar Közlönyben megjelent csütörtöki visszavonási döntésig úgy tűnt, a stratégiát komolyan gondolja és valóban kiemelten kezeli a kormány. 2021-ben Varga Mihály pénzügyminiszter még azt mondta, az egészségipar fejlesztése stratégiai jelentőségű, „mind az ellátásbiztonságot, mind a növekedési képességet illetően.”

Az Egészségipari Támogatási Program keretein belül a kormány 2020-ban és 2021-ben összesen 67 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forrással támogatta a hazai egészségipari gyártást 67 helyszínen, 87 milliárd forint összegű fejlesztéshez járulva hozzá.

További részletek a cikkben.