• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Kitüntették a napi étrendünket újraértelmező orvost

Lapszemle Forrás: bama.hu Szerző:
Kitüntették a napi étrendünket újraértelmező orvost

A szénhidrátokból van a legnagyobb mennyiségre szükségünk, de nem a cukrokból, hanem zöldségekből, gyümölcsökből.

Meggyógyított hálás betegek, messzire jutott orvostanítványok minősítik a PTE egyetemi tanárának, prof. dr. Figler Máriának a munkáját, aki az egészségügy egyik legnagyobb elismerését, a Semmelweis-díjat vehette át a napokban. A gasztroenterológia professzorát az országban közvetve mindenki ismeri: naponta fogyasztunk olyan termékeket, mely táplálkozástudományi kutatása során készült. Ő szervezte meg a PTE-n az időskorúak klinikai és szociális ellátását, egyik alapítója a PTE dietetikus szakának, jelenleg elsősorban gyomor-, bélbetegségekkel és a táplálkozás kérdéseivel foglalkozik. Prof. dr. Figler Máriával, aki a POTE-n 1975-ben szerzett diplomát, ahol azóta klinikai főorvosként, oktatóként, kutatóként dolgozik – a bama.hu portálja beszélgetett.

– Mi a vezérelv a gyógyító, kutatói, oktatói tevékenységében?

– A gyógyítás foglalkoztatott mindig, és ezt segítik a kutatásaim is. Az oktatói munkám pedig minden vonalon kapcsolódik a betegágyhoz, hiszen az ápoló, a dietetikus, a fizioterapeuta, a mentőtiszt felkészítése mind a beteg embereken segít.

– Zsírszegény vajkrém, bélregeneráló „csodakefír", csak két találmány melyek a kutatásai nyomán születtek. Mi a különlegességük?

– A vajat a 80-as években fő bűnösnek tartották az érelmeszesedés kialakulásában, így megalkottunk egy erősen energiacsökkentett vajkrém-változatot. Az pedig ma már közismert, hogy az antibiotikumok tönkreteszik a bélflórát, melynek fontos szerepe van az egészségvédelemben, ezért olyan probiotikus savanyú tejtermékeket alakítottunk ki, melyek természetes alkotóelemeik révén regenerálni tudják a tönkrement bélflórát.

...

– Melyek a legaggasztóbb típushibák a táplálkozásunkban?

– Az emberek nem tartják be az étkezés aranyszabályait, hanem divatos újdonságokat, például paleolit és lúgosító diétát tartanak, melyek szélsőséges helyzetet teremtenek. Jobban hisznek a siker- és pénzorientált kóklereknek, mint a szakembereknek.

– Miért, mire kellene figyelni az aranyszabályok szerint?

– Hogy ne vigyünk be több energiát a szervezetünkbe, mint amennyi szükséges, és rossz a táplálékok aránya is. A szénhidrátokból van a legnagyobb mennyiségre szükségünk, de nem a cukrokból, hanem zöldségekből, gyümölcsökből, valamint rostgazdag gabonákból. Zsírból bőven elég a bevitt energia 30 százaléka, míg fehérjéből felnőttkorban elegendő 10-12 százalék. Változtatnunk kell az életmódunkon is, sokkal többet kell mozogni és kerüljük a stresszt.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink