A szénhidrátokból van a legnagyobb mennyiségre szükségünk, de nem a cukrokból, hanem zöldségekből, gyümölcsökből.
Meggyógyított hálás betegek, messzire jutott orvostanítványok minősítik a PTE egyetemi tanárának, prof. dr. Figler Máriának a munkáját, aki az egészségügy egyik legnagyobb elismerését, a Semmelweis-díjat vehette át a napokban. A gasztroenterológia professzorát az országban közvetve mindenki ismeri: naponta fogyasztunk olyan termékeket, mely táplálkozástudományi kutatása során készült. Ő szervezte meg a PTE-n az időskorúak klinikai és szociális ellátását, egyik alapítója a PTE dietetikus szakának, jelenleg elsősorban gyomor-, bélbetegségekkel és a táplálkozás kérdéseivel foglalkozik. Prof. dr. Figler Máriával, aki a POTE-n 1975-ben szerzett diplomát, ahol azóta klinikai főorvosként, oktatóként, kutatóként dolgozik – a bama.hu portálja beszélgetett.
– Mi a vezérelv a gyógyító, kutatói, oktatói tevékenységében?
– A gyógyítás foglalkoztatott mindig, és ezt segítik a kutatásaim is. Az oktatói munkám pedig minden vonalon kapcsolódik a betegágyhoz, hiszen az ápoló, a dietetikus, a fizioterapeuta, a mentőtiszt felkészítése mind a beteg embereken segít.
– Zsírszegény vajkrém, bélregeneráló „csodakefír", csak két találmány melyek a kutatásai nyomán születtek. Mi a különlegességük?
– A vajat a 80-as években fő bűnösnek tartották az érelmeszesedés kialakulásában, így megalkottunk egy erősen energiacsökkentett vajkrém-változatot. Az pedig ma már közismert, hogy az antibiotikumok tönkreteszik a bélflórát, melynek fontos szerepe van az egészségvédelemben, ezért olyan probiotikus savanyú tejtermékeket alakítottunk ki, melyek természetes alkotóelemeik révén regenerálni tudják a tönkrement bélflórát.
...
– Melyek a legaggasztóbb típushibák a táplálkozásunkban?
– Az emberek nem tartják be az étkezés aranyszabályait, hanem divatos újdonságokat, például paleolit és lúgosító diétát tartanak, melyek szélsőséges helyzetet teremtenek. Jobban hisznek a siker- és pénzorientált kóklereknek, mint a szakembereknek.
– Miért, mire kellene figyelni az aranyszabályok szerint?
– Hogy ne vigyünk be több energiát a szervezetünkbe, mint amennyi szükséges, és rossz a táplálékok aránya is. A szénhidrátokból van a legnagyobb mennyiségre szükségünk, de nem a cukrokból, hanem zöldségekből, gyümölcsökből, valamint rostgazdag gabonákból. Zsírból bőven elég a bevitt energia 30 százaléka, míg fehérjéből felnőttkorban elegendő 10-12 százalék. Változtatnunk kell az életmódunkon is, sokkal többet kell mozogni és kerüljük a stresszt.
További részletek a weboldalon.