• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kivétel lehetett a fideszes ''jó arc''

Lapszemle Forrás: Népszava

Legyenek az új kórházi főigazgatók "jó arcok" - kérte a miniszter a tegnap kinevezett intézményvezetőket.

Huszonhárom új kórházigazgató vehette át kinevezési dokumentumait Balog Zoltántól és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkártól ünnepélyes keretek között. Az eseményen Balog azt mondta: a most kinevezett kórházigazgatók az elsők, akik vezetői megbízást kapnak a mostani nagy átalakulások idején. Ezek a vezetők szerinte nemcsak a magyar egészségügy arcai lesznek, hanem az átalakulás arcai is – írja a Népszava – online.

Senki sem lehetne "jobb arca" az Orbán-kormány egészségügyi átalakításának, mint egy fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, Kovács József. Mint megírtuk – írja a lap - noha a március végén kiírt kórházigazgatói pályázatokban nem szerepelt korhatár, az utolsó pillanatban - Matolcsy György idevágó bejelentését követően - kihúzták a nyertesek közül a 62 év közelében lévő, vagy azt betöltött pályázókat, így a meghirdetett álláshelyek egyharmadánál, azaz a 35-ből 12 esetben érvénytelenítették az eljárást. Ezzel kapcsolatban Szócska néhány hete a Hír Tv-ben azt mondta: "a 62 éves korhatár az aktív vezetők esetében érvényesíthető", és ennek megfelelően "a mostani igazgatói kinevezések is 62 éves korig szólnak".

Csakhogy úgy tűnik, az Orbán-kormány által a közszférában tervezett kötelező nyugdíjba vonulási szabály nem mindenkire érvényes. Mert bár az államtitkár szavai alapján a 62 évet megközelítőket sem lehetett volna kinevezni, a "befutók" között mégis szerepel a 61-ik életévét betöltött Kovács József. Az így ismét a Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgató főorvosává megtett fideszes politikus 1951. július 5-én született, így nála jobban nehéz lenne "megközelíteni" a 62-t.

Előfordulhat persze, hogy kinevezése mindössze 11 hónapra szól majd, ám a GYEMSZI honlapján ma is fellelhető pályázati kiírás tanúsága szerint az augusztus 1-től érvényes főigazgatói jogviszonya "5 éves határozott időre szól, 3 hónapos próbaidő kikötésével".

A történtek jól mutatják, hogy miként értheti a Fidesz-kabinet az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kapcsolódó visszavonulási kötelezettség "általánossá tételét", de támpontot adhat a diszkriminált, kórházaik éléről eltávolított 62 év körüli szakemberek - információink szerint készülő - jogorvoslati kérelmeihez is – írja a lap.