• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kizsarolt hála: így kényszerítik ki a hálapénzt egyes orvosok

Lapszemle 2020.08.10 Forrás: 168 Óra Online
Kizsarolt hála: így kényszerítik ki a hálapénzt egyes orvosok

Sokszor éreztetik a beteggel a rosszallást, ha nem ad borítékot. Várakoztatják, nem kedves vele az orvos és nem ad ki neki információt.

Jogerősen is két év letöltendő börtönbüntetést kapott az az ortopéd-orvos, aki nem elégedett meg a beteg által adott hálapénzzel és többet követelt. Egy kis kutatás után könnyen összekapcsolhatók a tények, hol és melyik kórházban dolgozott az elítélt orvos. Nem titok: ezek az esetek a Péterfy Sándor utcai kórházban történtek, s a vezetés – értesülve a panaszokról – azonnal eltávolította munkavállalóját. A visszaélések lassan egy évtizedesek, ám csak pár hete került pont a történet végére. Kiderült, hogy tömegével jelentkeztek olyan betegek, akiktől a szakember ugyancsak kizsarolta a hálapénzt. Jelenleg még fogva tartja a magyar egészségügyet a hálapénz, amelytől az orvostársadalom többsége is szeretne már egy ideje megszabadulni - írta a 168 óra.

Egy újabb törvénymódosítás szerint korlátozott precedensjog érvényesül a magyar jogrendszerben, így a Kúria gyakorlatát a korábbiaknál is jobban kell követniük az ítélkezéskor az alsóbb bíróságoknak. A jövőbeni ügyeknél a minősítés azon múlhat, volt-e önálló intézkedésre jogosultsága az adott dolgozónak? 

Az is meglepő, hogy egyáltalán eljutott jogerős ítéletig egy ilyen ügy, mivel a korrupciós ügyekben nagy a látencia és nehéz a bizonyítás is. Utóbbi az effajta bűncselekmények jellegéből fakad, mivel érdekegységben állnak a szereplők és senkinek sem érdeke a borítás. „Az egészségügyi vesztegetés esetében azonban már bizonytalan ennek az érdekegységnek a megléte, főleg, ha már megtörtént a beavatkozás és az illető esetleg kérésre ki is fizeti a pénzt. Utána már nem biztos, bármi is motiválja abban, hogy ne menjen el vele a rendőrségre.” – magyarázza Hollán Miklós, a MTA TK Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A most elítélt orvost azért lehetett megfogni, mert nagyon direkt módon követelőzött, így várható volt, előbb vagy utóbb a vesztébe rohan. Persze vannak indirekt, pszichés nyomásgyakorlási módszerek is. Részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink