• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kocsiban, út mellett szülte meg gyermekét

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

A kismamák zöme kórházban kívánja világra hozni gyermekét.

Néha azonban előfordul, hogy a baba olyan gyorsan érkezik, hogy a kismama nem jut el a kórházba, és otthon szüli meg gyermekét. Az elmúlt hetekben több ilyen eset is történt - olvasható a Tolnai Népújságban.

Karácsony után Pakson egy édesapa bábáskodott kislánya születésénél, ahogy erről korábban már írt a lap. Ebben az esetben bár rendkívül rövid idő alatt a helyszínre értek a mentők, a nagy esemény azonban „lekésték" .

Egy szedresi kismamával is hasonló esemény történt nemrégiben. Szigeti Szonjáék december 13-ra várták második gyermeküket, de sejtették, hogy korábban érkezik, minthogy azt is, hogy gyors szülés lesz. Az anyuka előző gyermeke születésénél mindössze negyedórát töltött a szülőágyon. Amikor 8-án hajnalban Szonja fájásokra ébredt, még azt hitték, beérnek a kórházba, de nem így lett. A kiérkező mentősök az anyukát visszakísértek a házba, aki a nappaliban szülte meg gyeremekét.

„Alig 1 óra volt az egész az első pici fájástól a születésig." – meséli a boldog anyuka, akinek első csemetéje, a 3 éves Gáborka – a szülés ideje alatt – békésen aludt a másik szobában, csak akkor ébredt fel, amikor öccse már megszületett. Szonja mosolyogva idéze fel a történteket, hisz Gábor miután köszönt kistestvérének, elment játszani, mintha mi sem történt volna.

Szonja elmondta azt is, hogy egyébként nem híve az otthonszülésnek, hisz annyi komplikációról hallani, azonban nála minden rendben volt. Olivér 4100 grammal jött a világra. Ő pedig a mentősök remek munkájának köszönhetően, két nappal a szülés után már legszívesebben táncolt volna. Később Szonja egy internetes oldalon rá is keresett az ápolóra, aki segítette a szülésben, hogy megköszönjön mindent.

A lap egy másik kalandos szülésről is ír – amely a nagydorogi Lendvai Gyöngyi történetét eleveníti fel, aki negyedik gyermeküket várta, aki november 15-én született. Az első fájások, illetve a burokrepedés és a baba érkezése között alig egy óra telt el. Az, hogy nem otthon született meg, talán 5-8 percen múlt, Kajdacs határáig értek el a kocsival. A baba ott, a 63-as úton jött világra november 15-én, a kicsi születési anyakönyvi kivonatába azonban Szekszárdot jegyezték be. A család – a kislány, Linda fényképe kíséretében - levélben köszönte meg a mentősök segítségét.

Györgyi azt is elárulta, hogy nem kislányuk volt az első a családban, aki különleges körülmények között látott napvilágot, férje nagybátyja majd’ száz évvel ezelőtt egy vonaton született.

Benkő József megyei vezető mentőtiszt kiemelte: az ilyen és ehhez hasonló történeket bizony ritkaságszámba mennek. A mentési statisztikában azok az esetek is szülésként szerepelnek, amelyeknél beérkeznek a kórházba. Ezzel együtt is mindössze a mentések 2 %-át teszik ki. Az pedig, hogy még a kismama otthonában, vagy az úton megérkezik a baba, ennek a töredéke.