• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koldusbot vagy vándorbot

Lapszemle Forrás: Népszava

Bábuként kezeli a fiatalokat a kormány - jelentette ki tegnap a szocialista Demeter Márta.

A politikus szerint ezért korlátozzák mostantól hallgatói szerződésekkel a továbbtanulókat, ahelyett, hogy munkahelyeket biztosítanának számukra. A szintén MSZP-s Winkfein Csaba úgy véli, azonnal cselekedni kell, hogy a fiatalok visszajöjjenek külföldről, mert ha az elvándorlás folytatódik, nem lesz, aki adót fizessen ebben az országban – írja a Népszava – online.

Karámba terelték a fiatal bárányokat, és a farkas ígéri, hogy vigyáz rájuk - így próbálta a jelenlegi helyzetet érzékeltetni tegnap Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja. A politikus szerint az Orbán-kormány bábuként kezeli a fiatalokat, a továbbtanulókat hallgatói szerződésekkel korlátozza, pedig ha megfelelő munkahelyeket biztosítanának a friss diplomásoknak, nem akarnának annyian külföldre vándorolni. Demeter kiemelte, a pályakezdők ebben az országban kívánnak boldogulni, igenis szeretnének gyereket vállalni, ám ehhez megfelelő feltételeket kell teremteni. Az elnökség tagja úgy vélte, nem szabadna a fiatalokat elriasztani.

Jelenleg több mint félmillióan, a munkaképes korú lakosság tíz százaléka dolgozik külföldön, akik így az adójukat sem a magyar államkasszába fizetik – emelte ki Winkfein Csaba, aki szintén elnökségi tag, aki hozzátette, azonnal cselekednie kellene a kormánynak, mert ha az elvándorlás folytatódik, végül nem lesz aki adót fizessen az országban. De ha nincs munkahely, megfelelő bér, sőt, a pályakezdők számára csökkentett minimálbért kínálnak, továbbá nem indítanak bérlakás-programot, nem lesz vonzó itthon maradni. Ráadásul sokkal kevesebben tanulhatnak tovább, mint a korábbi években és bár Orbán Viktor szavakban tandíj-ellenes, olyan rendszert vezettek be, ami elsősorban a jómódúaknak kedvez. Winkfein az oktatási államtitkárt idézve azt hangoztatta: Hoffmann Rózsa szerint erkölcsi kötelessége a fiataloknak itthon maradni, ám a pályakezdőket a hallgatói szerződés nem riasztja majd el attól, hogy friss diplomásként külföldre szegődjenek. Megfelelő fizetésből ugyanis képesek lesznek törleszteni, amit egyetemi, főiskolai éveik alatt rájuk költött az állam, 'oszt jónapot! - fűzte hozzá, Orbán korábbi kijelentésére utalva.

Koldusbot vagy vándorbot - Winkfein szerint a magyar fiatalok számára ma ez a választék. A politikus elmondta, ezekben az ügyekben kedden Ágh Péter, a Fidelitas elnöke segítséget kért a miniszterelnöktől, hiszen a Fidesz ifjúsági szervezete is tudja, mekkora a baj. Orbán azonban kijelentette: a választást 2014-ben is meg kell nyerni, és a Fidelitasnak az az első számú küldetése, hogy segítsen a fiatalok megszólításában. "Szép dolog a hosszú távú terv, karrier, megfontolás, okosság, de a holnap reggeli melót el kell végezni. A holnap reggeli meló pedig az, hogy fel kell készülni a választásra, meg kell nyerni, le kell győzni az ellenfelet". Amennyiben a kabinet nem lép, Orbán hiába várja, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból – vélekedett Winkfein.

A szocialista politikus azonnali gazdaságpolitikai váltást sürgetett, és úgy gondolja, az ellenzéki pártnak kötelessége jelezni, hol és mi a gond. Elmondani, hogy az egykulcsos adó miatt keletkező veszteségből munkahelyeket lehetne teremteni, illetve oktatásra, egészségügyre, a családok támogatására költeni. Az MSZP ezzel kapcsolatban már nyújtott be indítványokat, amelyeket azonban a Fidesz leszavazott. A szocialisták elnökségi tagja szerint ha Orbán képtelen a gazdaságpolitikai fordulatra, akkor 2014-ben majd megteszi azt az MSZP. Winkfein azt is hozzátette, pártja fiatalokkal egyeztetve őszre olyan programot dolgoz ki, amely segíthet abban, hogy csökkenjen, illetve visszaforduljon a jelenlegi kivándorlási tendencia.