• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Klímaszünet az SZTE-n

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Hétfőn indult, augusztus 20-áig tart a „klímaszünet" a Szegedi Tudományegyetemen.

Több egyetemi épületet több héten át teljesen vagy részlegesen bezárnak. A nyári energiafogyasztási csúcsidőszakban 20-40 millió forintot spórolhat az SZTE. Zárt ajtókat, redőnyökkel árnyékolt üvegfalakat látni a szegedi egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjára pillantva. A máskor élettel teli épület az universitas egyik első olyan intézménye, amely nyári szünetet tart – írja a Délmagyar – online.

Idén először öt héten át teljesen, illetve részben bezár a TIK. Az SZTE itt dolgozó körülbelül 270 munkatársa két héten át be sem léphet az épületbe, mert egyszerre tölti jól megérdemelt nyári vakációját. A három további héten a TIK-ben dolgoznak például a Klebelsberg Könyvtár munkatársai, de az oktatók és a hallgatók számára szolgáltatást nem nyújtanak. Ekkor működtetjük majd, de csökkentett üzemmódra kapcsoljuk a légtechnológiai berendezéseket – magyarázta az épületigazgató. Erdélyi Evelyn több millió forinttal reméli csökkenteni a TIK energiaszámláját.

Több egyetemi épület is bezár a nyár július végi és augusztus eleji heteiben – közölte Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, aki elmondta: néhány hétre zárva tart a Honvéd téri épület, így ebben az időszakban nem nyújt szolgáltatást például az Egyetemi Levéltár, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet. Bezár egy hétre augusztus elején a rektori hivatalnak otthont adó Dugonics téri épület is, a dolgozók nyári pihenőre mennek, a következő héten pedig ügyeletet tartva „takaréklángon" működtetik az épületet. Hangsúlyozta: a gyógyászati funkciókat ellátó ingatlanokban a megszokott rend szerint várják az SZTE klinikai központjának dolgozói a pácienseket.

A kánikulában a klímaberendezések sok áramot fogyasztanak. Az épületek teljes vagy részbeni bezárásával azonban csökken például a vízhasználat, a szemétszállítás gyakorisága és díja – indokolta a téli szénszünet mintájára idén először bevezetett „klímaszünet" hasznát a gazdasági főigazgató. A közel 300 egyetemi épületet érintő téli „szénszünettel" 30-34 millió forintot spórolt meg energiaköltségein az SZTE, és további 5–6 milliót azon, hogy nem kellett igénybe vennie olyan szolgáltatásokat, mint a takarítás, a szemétszállítás – emlékeztetett Majó Zoltán, aki hozzátette azt is, a nyári hetek csúcshőmérsékletétől függően 20-40 millió forinttal lehet kevesebb az energiaszámla.

Az universitas gazdálkodását érzékenyen érintő pénzügyi megszorítások miatt is szükséges energiatakarékosságon túl azt is kifejezi az SZTE, hogy figyel környezetére – joggal nevezhető „zöld egyetemnek".