Olyan fogyasztható bélbaktériumok állíthatók elő, amelyek jelezni tudják a bél gyulladásos folyamatait.
Gyulladás kimutatására képes bélbaktériumokat hoztak létre kutatók. A bekapható szenzorokkal ellátott baktériumok alkalmazása óriási haszonnal kecsegtet a bél normál és kóros folyamatainak tanulmányozásában egyaránt - derül ki a medicalonline írásából, amely a Molecular Systems Biology tanulmánya alapján készült.
A Rice University és a Baylor College of Medicine kutatói olyan baktériumokat hoztak létre, amelyek képesek egérben a gyulladásos bélbetegség érzékelésére. Az eredmények révén molekuláris szinten tanulmányozhatóvá válik a bélbaktériumok és a humán szervezet kölcsönhatása is, és végeredményben olyan orálisan fogyasztható bélbaktériumok állíthatók elő, amelyek révén képesekké válunk a bél egészségi állapotának noninvazív és olcsó monitorozására.
A kutatás során Jeffrey Tabor vezető szerző és munkatársai először is azonosították az első olyan genetikailag kódolt szenzort, ami képes a gyulladás egy új biomarkere – tioszulfát – azonosítására, ezt követően a szenzor génjét egy alaposan tanulmányozott bélbaktériumba – Escherichia coli – juttatták, majd a baktériumot arra is képessé tették, hogy jelezze, ha a bélben a gyulladásos biomarkerrel találkozik.
Mint Tabor kifejti, a baktériumok több tízezer genetikailag kódolt szenzorral rendelkeznek, és ezek közül számos képes éppen a bélben előforduló molekulák érzékelésére. Ezért a génsebészet révén szenzorokkal ellátott baktériumok alkalmazása óriási haszonnal kecsegtet a bél normál és kóros folyamatainak tanulmányozásában egyaránt.
További részletek a weboldalon.