• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kómában a betegjogok

Lapszemle Forrás: Népszava

Bár gyenge jogosítványokkal bír a szervezet, mégis nagy szükség lenne a működésére.

Akár több tízezer beteget tarthat bizonytalanságban, hogy egyelőre csak papíron létezik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ, pedig már másfél hónapja működnie kellene a szervezetnek. A betegjogi képviselők már a központ kötelékében kellene tevékenykedjenek, ám sem ők, sem a panaszosok nem tudják, mi lesz a sorsuk. Jelenleg ugyanis nemcsak a központ, semmilyen más intézmény nem őrködik a betegjogok felett – írja a Népszava – online.

Bár szeptember elseje óta működnie kellene, a mai napig kizárólag csak papíron létezik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). Nincs honlapja, levelezési címe, alapító okirata, vezetője, de még személyzete sem a központnak, mely elvileg a szaktárca épületében működik - de ez utóbbiról sem áll rendelkezésre semmiféle részletesebb tájékoztató a kormányzati portálon.

Bár az OBDK hatósági jogkörökkel nem, inkább nyilvántartási kötelezettségekkel és békéltető szándékkal szolgálja majd az államot (és nem a betegeket), a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által megígért szervezetre mégis nagy szükség lenne. Méghozzá azért, mert az eddig a Nemzeti Szociális és Rehabilitációs Hivatal által foglalkoztatott betegjogi képviselők mostanra már az OBDK kötelékében kellene tevékenykedjenek, ám jelenleg sem ők, sem a panaszos betegek nem tudják, mit kell tenniük, mi lesz a sorsuk.

Ez a bizonytalanság egyes felmérések szerint több tízezer ellátottat érinthet, hiszen ennyi beteg jogai sérülnek a magyar egészségügyben évente. Azonban a paciensek jogérvényesítésére az utóbbi két évben szinte esély sem maradt, miután 2010 szeptemberében a kormány első intézkedései között megszüntette az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EBF), amely független hatóságként bírálta el a beérkező panaszokat. Fél évvel később a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány, tavaly nyáron pedig a Nemzeti Egészségügyi Tanács is ugyanerre a sorsra jutott.

Az azonban biztos, hogy ma Magyarországon egyáltalán nem megoldott az állampolgárok jogainak védelme az állami egészségügyben tapasztalt ellátási hiányosságokkal szemben. Ezt bizonyítja, hogy míg az EBF megszüntetése után elvileg átvette a betegpanaszok kivizsgálásának feladatköreit az ÁNTSZ, ám a népegészségügyi hatóság nyilvánosságra hozott eredmények nélkül vizsgálja ezeket az ügyeket, egy olyan - nem hatósági - eljárás keretében, melynek végén nem megoldás, legfeljebb egy hosszadalmas és bonyolult bírósági eljárás várja a jogaikban sértett betegeket – jegyzi meg a lap.

Legolvasottabb cikkeink