• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Komfortosabban lehet a betegellátás a falvakban is

Lapszemle 2019.04.05 Forrás: sonline.hu
Komfortosabban lehet a betegellátás a falvakban is

A pályázatok segíthetnek az önkormányzatoknak, hogy némileg vonzóbbá tegyék a munkát az utánpótlásnak.

Több helyen szükség lenne orvosi rendelők felújítására, orvosi eszközök beszerzésére Somogyban. A sonline.hu által megkérdezettek jó lehetőséget látnak a Magyar falu program erre vonatkozó kiírásaiban. Akad olyan önkormányzat is, mely biztosan pályázik majd.

Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke úgy véli: érdemes megfontolni a Magyar falu programban kiírt pályázati lehetőségeket. – Négy-öt évente elavulnak bizonyos műszerek, időnként például az EKG és a számítógép cseréjére is szükség lehet – mondta szakember. – Az én látókörömben több helyütt is megújultak az orvosi rendelők az elmúlt két-három év alatt, s eszközbeszerzésre is adódott pályázati lehetőség, ami örvendetes. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani pályázatokra ne lenne nagy szükség a megyében, úgy hiszem, több dél-somogyi településen is lehet létjogosultságuk. S persze Belső-Somogyban is hasonlóképpen, például Gigén, ahol magam látom el a betegeket.

Bálint Ildikó, Gige polgármestere kérdésünkre elmondta: mindenképpen pályázik az önkormányzat az orvosi rendelő felújítására a Magyar falu program keretein belül. – Örülünk ennek a lehetőségnek – jegyezte meg a településvezető. – Az elmúlt években igyekeztünk felújítani közintézményeinket, nemrég óvodát is létesíthettünk. Az orvosi rendelőnk felújítására, illetve átépítésére viszont nagy szükség lenne még. Jelenleg egy kis méretű orvosi rendelőben történik az ellátás. Ám a váróterem is csekély mérettel rendelkezik, ahol közösen várakoznak gyerekek és felnőttek, sok esetben ráadásul vidékről is jönnek hozzánk háziorvosi rendelésre. Úgy szeretnénk átalakítani a régi épületet, hogy a felnőtt és a gyermek betegellátás, illetve a védőnői munka is külön, megfelelő körülmények között történhessen.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere úgy látja: a program keretein belül kiírt pályázatok segíthetnek az önkormányzatoknak, hogy az infrastrukturális feltételek megújítása révén némileg vonzóbbá tegyék a munkát a településekre érkező háziorvosok előtt. Ezzel persze nem oldódik meg teljesen a betöltetlen praxisok problémája, más eszközökkel is segíteni kell a falvakban munkát vállaló szakembereket a TÖOSZ elnöke szerint.

Legolvasottabb cikkeink