• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Komoly baleseti rizikó az álomittasság

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A jogszabályi előírás ellenére sem szűri minden háziorvos a sofőröknél a kóros aluszékonyságot.

Bár a jogosítványok megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak lassan két éve az alvászavar szűrővizsgálata is kötelező eleme, azt saját bevallásuk szerint a háziorvosoknak még mindig csak valamivel több mint egyharmada végzi rutinszerűen. Pedig ezzel nemcsak a veronai busztragédiához hasonló balesetek lennének megelőzhetők, hanem miután a kóros aluszékonyság kezelhető, az abban szenvedő páciensek életminősége is nagyságrendekkel javítható volna – írja a magyaridok.hu portálja.

Szakértők szerint csaknem kétszer nagyobb a kóros aluszékonyság, mint az alkoholos befolyásoltság miatti baleseti kockázat, és nagy a valószínűsége, hogy ez vagy ritmuszavar okozta ájulás vezetett a veronai busztragédiához. Nem véletlen, hogy egy uniós előírással összhangban 2015 áprilisa óta Magyarországon is jogszabály írja elő az alvászavar szűrését azoknál a sofőröknél, akiknél felmerül a problémát leggyakrabban okozó alvási apnoe (alvás közbeni légzésleállás) gyanúja. Egy 119 háziorvos bevonásával végzett friss felmérés szerint mégis csupán a praxisok 39 százalékában végzik el rutinszerűen az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványuk megújítása miatt orvosi vizsgálatra jelentkezőknél.

A családorvosok 15 százaléka saját bevallása szerint egyáltalán nem, 46 százaléka pedig csak a rizikófaktorral rendelkező (például elhízott, magas vérnyomásos) pácienseknél kerít erre sort – mondta a Magyar Időknek a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Torzsa Péter maga is gyakorló háziorvos, s minden olyan páciensénél végez alvásszűrést, aki a jogosítványa meghosszabbítása miatt fordul hozzá. Mint mondja, ezt egyrészt saját érdekében teszi, hiszen ha páciense balesetet okoz, és a vizsgálat kideríti, hogy kóros aluszékonyságban szenvedett, mégis megkapta az egészségügyi alkalmasságot, akkor a háziorvos is felelősségre vonható.

Ám ennél is fontosabb, hogy a témában jártas szakemberként tisztában van ennek az állapotnak a veszélyeivel. Mint fogalmaz, a kóros aluszékonyságban szenvedők ugyanolyan veszélyesek, mintha alkoholos befolyásoltság alatt állnának – szó szerint álomittasak. Torzsa doktor eddig már legalább két tucat ilyen pácienst kiszűrt, ami nem jelenti azt, hogy ők nem vezethetnek, pusztán azt, hogy vállalniuk kell a kezelést, illetve az időszakos kontrollt.

Legolvasottabb cikkeink